Kavazović o slučaju Kasumović: Nadam se da će sudstvo i tužilaštvo profesionalno vršiti svoju zadaću

Foto: Samir Jordamović - Anadolu Agency

Proteklih sedam dana svjedočili smo oštrim reakcijama građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

Podsjetimo, zeničkom gradonačelniku, nakon što je Tužilaštvo jučer ispitalo preostalih 11 svjedoka, ukinut je pritvor.

Portal 072info kontaktirao je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Husejn-ef. Kavazović, zatraživši komentar da li i u ovom slučaju, kako je to bio slučaj kada se odlučivalo o mjeri pritvora federalnom premijeru Fadilu Novaliću, dijeli mišljenje da se gradonačelnik Fuad Kasumović treba braniti sa slobode jer vodi grad. Odgovor iz Rijasetov Ureda za odnose s javnošću stigao je danas.

“Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH se uvijek principijelno zalagao, i zalagat će se, da se ljudi brane sa slobode, kada je to moguće, i da tužiteljstva ne bi trebala olahko posezati za pritvorom, izuzev kada je to neophodno. Reisu-l-ulema niti ima ingerenciju, niti se želi miješati u posao pravosuđa i izražava nadu da će i sudstvo i tužilaštvo u našoj zemlji profesionalno vršiti svoju zadaću”, navedeno je odgovoru.

072info