JU “Dom zdravlja” Zenica: Aparat DEXA ponovo stavljen u funkciju

Aparat DEXA, koji mjeri gustoću minerala u kosti, ponovo je stavljen u funkciju u Službi za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku u Domu zdravlja Zenica, nakon što je proteklih godinu dana bio u kvaru.

„Moji saradnici i ja poduzeli smo sve neophodne aktivnosti kako bi se kvar otklonio, a naši pacijenti imali najbolju zdravstvenu uslugu“, kazala je dr.sc.prim. Mersija Kasumović, direktorica Doma zdravlja, ističući kako smo jedna od dvije zdravstvene ustanova na području Zenice, ali i šire, koja pruža usluge mjerenja gustoće minerala u kosti.

Denzitometrija je zlatni standard i jedna pouzdana metoda otkrivanja osteoporoze. Metoda je potpuno bezbolna, nije potrebna nikakva posebna priprema, normalno možete jesti te popiti terapiju koju inače uzimate prije pregleda.

Jedina prepreka je da garderoba ne smije imati metalne dijelove – metalna dugmad ili kopče. Pretraga je brza i jednostavna, traje 5-10 minuta.

Doza zračenja primljena pri denzitometriji tako je mala da se ni osobe koje rade sa uređajem ne štite posebno i iznose 1-3 mRem.

OSTEOROPOZA

Osteoropa je bolest koštanog tkiva koja nastaje zbog razgradnje kosti i nedostatnog unošenja kalcija u tijelo hranom. Označava porozne ili krhke kosti, koje su izgubile kalcij, koji im daje jakost i čvrstoću. Javlja se kod jedne od tri žena i jednog od 12 muškaraca, a prosjek se povećava oko 10% na godinu.

UZROCI OSTEOROPOZE

Tokom djetinjstva i puberteta novo koštano tkivo raste brže nego se postojeće apsorbira.

Nakon 30 godina, ovaj proces je obrnut. Kao prirodan dio procesa starenja kosti se razgrađuju i apsorbuju brže nego se stvara koštano tkivo, te kosti postaju tanje. Stoga imate veće šanse da obolite od osteoporoze ako niste dostigli maksimalnu koštanu masu tokom djetinjstva i puberteta.

Kod žena, gubitak koštane mase se povećava oko menopauze, kada jajnici smanjuju proizvodnju estrogena, hormona koji sprečava gubitak koštane mase.

Na sličan način, kod muškaraca testoseteron sprečava gubitak koštane mase. Osteoporoza se obično javlja kod muškaraca starijih od 65 godina, kada se proizvodnja ovog hormona smanjuje.

To znači da i kod muškaraca i žena vrijedi isto pravilo: što ste stariji veće su šanse da obolite od osteporoze.

Postoje tri različita tipa osteoporoze:

  1. Postmenopauzalini tip – javlja se kod žena koje su u menopauzi, ali postoje i slučajevi pojave ovog tipa osteoropoze i kod muškaraca iste starosne dobi. Ovaj tip bolesti karakteriziraju promjene na kralješcima, koje dovode do jakih bolova, pa čak i faktura.
  • Senilni tip – ovaj tip bolesti se javlja kod osoba starijih od 75 godina i  uzrokovan je starenjem, a karakterizira ga česta pojava fraktura kuka.
  • Sekundarni tip – ovaj tip osteoporoze uzrokuju endokrine (dijabetes, hipertirodizam) i sistematske bolesti (leukemija, maligne bolesti) i različite terapije lijekovima (kortikosteroidi, antikonvulzivi).

Dodatni rizici za osteoropozu:

  • Porodična historija bolesti
  • Nedovoljan unos kalcija
  • Korištenje steroidnih lijekova
  • Hormonski poremećaji poput hipertireoidizma („pretjeran rad“ štitne žlijezde); hiperparatireoidizma (prekomjerno lučenje paratireoidnog hormona)
  • Cushingova bolest (sindrom izazvan pretjeranim radom kore nadbubrežne žlijezde)
  • Hronične bolesti jetre i poremećaj probavnog sustava)

Sve dodatne informacije građani mogu dobiti pozivom na broj telefona 032/ 200-921;