U Zenici je sinoć promovisana knjiga autorice iz Prijepolja, Sabihe Dacić. Knjiga govori odakle dolaze tradicionalna sandžačka i bosanska jela i u kojim prilikama se ona pripremaju. Predstavljena je kao svojevrsni kuhar sa preko 130 recepata i to starih slatkih i slanih jela.
„Ovo je jedna neobična, nesvakidašnja knjiga, zato što ta moja stara, tradicionalna jela prate istinske, pitke priče naših nana, majki, bika, tetki, kako god ko voli reći“, ističe autorica Sabiha Dacić.
Sabiha navodi da je veoma bitno da sačuvamo svoju tradiciju, te joj je to bio jedan od motiva za pisanje ove knjige.
„Veoma je važno da tradicionalna jela ne padnu u zaborav. Koliko god mi kupujemo hranu u nekom restoranu, ona nikada nije ista kao ona koja je pripremljena kući i kada je u nju utkana ljubav pri spremanju“, kazala je za naš portal autorica.
Svi učesnici promocije faktički su sjedili za Sabihinom sofrom i imali priliku da degustiraju raznovrsna jela koja su djela same autorice, te se tako podsjete na neka minula vremena. (A. K.)