ZENICA: Obilježena godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH

FOTO: Zenicainfo.ba

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH danas su uz prigodan program brojne delegacije  na spomen-obilježju “Kameni spavač” položile cvijeće i odale počast žrtvama.

Danas je u svim gradovima širom Zeničko-dobojskog kantona položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama na spomen-obilježja, a sve u cilju da se bitni datumi iz proteklog rata nikada ne zaborave. Centralna svečanost zakazana je sutra i bit će održana u Visokom“, kazao je Almir Čamdžić, predsjednik organizacije RVI Zenica.

Amir Ismić, dobitnik “Zlatnog ljiljana” i jedan od boraca Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine ukazao je još jednom na važnosti i značaj Trećeg korpusa u odbrani naše domovine ali i o tome koliko je važno čuvati od zaborava istoriju.

Mi ni nakon 29 godina nismo svjesni uloge i značaja Trećeg korpusa Armije BiH. Mnogi su tada kao mladi otišli u rat i čestito branili svoju zemlju, a mnogi od njih nisu više među nama. Nadam se da će istorija i istoričari ukazivati na stvarni značaj ovog korpusa u odbrani domovine a naša obaveza je i pričati mladim generacijama o onome šta se dogodilo na ovim prostorima kako bi oni u budućnosti bili ponosni na svoje očeve i pretke“, kazao je Amir Ismić.

Obilježavanje godišnjice formiranja Trećeg korpusa počelo je u petak, 26. novembra, kada je delegacija boračkih organizacija posjetila spomen-obilježje heroja Tufe Buze u Visokom, kao i pripadnike boračke populacije, a u svim džamijama zeničkog i sarajevskog muftiluka proučen je tevhid u znak sjećanja na sve šehide, poginule borce, umrle ratne vojne invalide i umrle pripadnike 3. Korpusa Armije Republike BiH.

Centralna svečanost održaće se sutra u Visokom, gdje će uz niz aktivnosti, kako je planirano, centralni program biti održan u 11 sati u visočkom Kulturnom centru. (B. D.)