Upravni odbor Sindikata radnika rudnika FBiH danas zasjeda u Brezi

FOTO: Zenicainfo.ba

Za danas je u 13 sati u Brezi zakazana nova sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH na kojoj će se razmatrati rezultati sinoć održanog sastanka sa pregovaračkim timom federalne Vlade.

Na tom sastanku postignuta je saglasnost, odnosno dogovor oko 11 od ukupno 13 zahtjeva rudarskog sindikata i nastavak pregovora bio je planiran već danas.

Oko dva zahtjeva nije došlo do dogovora a u pitanju je smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika Kreka, te pitanja dnevnica za vrijeme radničkog neposluha.

Radi zauzimanja novih stavova povodom novonastale situacije, ukazala se potreba za sjednicom Upravnog odbora Sindikata rudara, a pregovori sa timom Vlade trebali bi biti nastavljeni već sutra.

Od 11 zahtjeva rudara, koji su prihvaćeni, između ostalog je i povećanje cijene uglja, izrada plana i programa uvezivanja radnog staža, primjena još uvijek važećeg Kolektivnog ugovora kao i stavljanje van snage spornih Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku. (Š. B.)