Sindikat radnika rudnika uglja definisao proširene zahtjeve

Upravni odbor Sindikata rudnika FBIH juče je u zgradi direkcije Rudnika Kreka u Tuzli održao vanrednu sjednicu na kojoj su zahtjevi rudara objedinjeni i proslijeđeni nadležnima, a dostavljen je  i odgovor na stavove Sindikata elektroenergetskih radnika FBIH.

Među zahtjevima je smjena generalnog direktora JP “Elektroprivreda BiH”, smjena direktora Rudnika “Kreka” u Tuzli, uvezivanje radnog staža svim radnicima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna, obavezivanje na primjenu važećeg Kolektivnog ugovora o pravim i obavezama poslodavaca.

Između ostalog, definisan je i zahtjev za povećanjem cijene uglja.

Sindikat radnika rudnika uglja FBiH očekuje izjašnjenje Vlade i Parlamenta do 2. decembra, a ako ne bude pozitivnog odgovora, dan kasnije bit će definisan datum novog protesta.

Do tada na snazi je radnički neposluh,što znači da nema proizvodnje uglja.

“Ako Vlada ili Predstavnički dom Parlamenta FBiH, ili bilo ko drugi obezbijedi uslove za prekid radničkog neposluha i pokretanje proizvodnje, mi ćemo to uraditi. A kad kažemo obezbijedi uslove, to znači da ispuni zahtjeve koje smo predstavili”, izjavio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.(Š.B.)