Udruženje „Biseri sevdaha“ organizovalo 15. festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2021“.

Udruženje „Biseri sevdaha“ organizovalo je 15. festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2021“.

Zbog poznatih razloga, odnosno pandemije koronavirusa i ovaj, baš kao i onaj prošlogodišnji bio je revijalnog karaktera.
„Došli smo do trenutka kada sa zadovoljstvom mogu kazati da se 15 godina družimo sa sevdalinkom na Vranduku. Žao mi je što i ove godine nismo na Vranduku, najljepšem mjestu na dunjaluku. Međutim, zbog pandemije moramo na ovakav način da završimo, odnosno u zatvorenom prostoru i kontrolisanom broju posjetilaca“, kazao je Avdo Ismić, predsjednik udruženja „Biseri sevdaha“.
Idejni tvorac festivala koji se održava od 2007. godine je pokojni Bogoljub Ilić, a u potrazi za adekvatnim ambijentom za održavanje festivala odlučeno je da to bude tvrđava Vranduk. Prema riječima Ismića svaki posao koji se radi ima svoj cilj.
„Prvi cilj nam je bio promovisati pjesmu sevdalinku kao izuzetno autentično bosansko kulturno naslijeđe. Zatim, cilj nam je bio promovisati tvrđavu Vranduk kao turističko mjesto i možda meni i najbitniji razlog, kada festival zaživi za možda 15 ili 20 godina da iznjedrimo pjesmu u duhu sevdaha koja će ući u antologiju bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa, a koja će pjevati o Vranduku, o Bosni, o ljubavi, o Zenici i to mi je prvenstveno cilj“, ističe Ismić.
Sevdalinka je naša historija, ona je naša životna filozofija, smatra jedna od učesnica festivala Vesna Hadžić.
„Sevdalinku trebamo čuvati i njegovati, trebamo što više organizovati ovih festivala na kojima bi svi oni koji njeguju sevdalinku mogli učesvovati“, kaže Hadžić.
Ovaj festival je u proteklih deceniju i pol iznjedrio mnogo mladih koji pjevaju sevdalinku. Neki od najpoznatijih su Ibro Bublin, Azra Husarkić, Lejla Zahirović, Safet Bičo, Mirza Selimović. Prema riječima organizatora festival će se uprkos svim nedaćama nastaviti tako da se i u buduće očekuje mnogo mladih imena koji će nastaviti putem nešto iskusnijih kolega, koji žive i baštine pjesmu sevdalinku.
Ovogodišnji festival sevdaha podržao je Grad Zenica, dok je Radio-televizija Zenica bila jedan od medijskih pokrovitelja.(N.G.)