U Skopju održana PIN Muzička konferencija

Proteklog vikenda je direktor JP RTV ZENICA, Nandino Škrbić, boravio u Skopju, Sjeverna Makedonija, gdje je na PIN Muzičkoj konferenciji predstavljao Zenicu i Bosnu i Hercegovinu, kao jedini delegat iz Bosne i Hercegovine.

PIN Muzička konferencija je, u tri dana i ukupno 19 panela,najviše pažnje u raspravama delegata iz svih dijelova Evrope, posvetila promjeni okolnosti u show biznisu, organizaciji velikih koncertnih aktivnosti u vrijeme pandemije.

Naime, situacija se, nakon pojave koronavirusa, u cijelom svijetu u potpunosti promijenila, te najobičniju organizaciju nekog eventa pretvorila u najkompleksniji projekat, a zbog neophodnog provođenja mjera protiv širenja korone.

PIN kao dio Projekta HEMI

PIN je prva i jedina međunarodna muzička konferencija i showcase festival u Sjevernoj Makedoniji. Od svog prvog izdanja, 2012. godine, Konferenciju organizuje Udruženje za kulturu i umjetnost „TAKSIRAT“, a održava se u okviru renomiranog Taksirat festivala – član Yourope i ETEP-a.

„Naš cilj je da obogatimo lokalni muzički sektor, donoseći raznovrsnost najboljih praksi, savremenih znanja i ljudi koji će biti deo ovog razvoja u Severnoj Makedoniji i regionu Balkana“, izjavio je za medije Login Kočiški, idejni tvorac Konferencije, ali i producent i menadžer najboljeg benda svih vremena sa ovih prostora – Dubioza Kolektiv.

Login Kočiški

PIN sa ponosom može reći da je od prošle, 2020. godine, postao dio izvanrednog projekta HEMI (Hubforthe Exchange of Music Innovation – Centar za razmjenu muzičkih inovacija). Centar za razmjenu muzičkih inovacija (HEMI) je projekat evropske saradnje, koji je pokrenuo konzorcijod 10 partnera iz 9 zemalja centralne i jugoistočne Evrope (CSEE). HEMIs konzorcij je razvijen kao klaster i uključuje javne i privatne organizacije, udruženja, organizatore festivala i događaja uživo, izvozne kancelarije, muzičke poslovne škole i showcase festivale. Sufinansiranje od strane Programa „Kreativna Evropa“ Evropske unije, tokom četiri godine (2020-2023), a ima za cilj da ojača i proširi horizontalni lanac vrijednosti i kooperativni model među udruženim organizacijama koje djeluju u muzičkoj industriji i u sektoru muzike uživo regiona CSEE.

Ukupno 19 panela u tri dana

Učesnici – delegati na ovoj Konferenciji bili su svi vodeći producenti i djelatnici u muzičkoj industriji iz jugoistočne i srednje Evrope. Posebno su zapažena i najviše diskusija imala izlaganja predstavnika najvećih festivala iz regiona–EXIT, Novi Sad, Srbija, TAKSIRAT, Skopje, Sjeverna Makedonija, POHODA Festivala, LetiskoTrenčin, Slovačka, GLASTONBURY Festivala, Velika Britanija, DRUGA GODBA Festival, Ljubljana, Slovenija, MONTREUX JAZZ FEST, Montreal, Švicarska….

Pored ove, možda najznačajnije teme u muzičkoj industriji, koja je definitivno promijenila životne navike u cijelom svijetu, ali vjerovatno najviše utjecala na izvođenje muzike uživo, veoma interesantna tema Konferencije bila je i o autorskim i drugim srodnim pravima u muzičkoj industriji. Od ukupno 19 panela, za tri dana Konferencije, od kojih je svaki imao veoma interesantan i inovativan naziv, po nazivima poznatih svjetskih muzičkih hitova- „(EVERYTHING I DO) I DO IT FOR YOU“; „HOW DEEP IS YOUR LOVE!“; „I WILL ALWAYS LOVE YOU (boxmatch: Macedoniaagainsttheworld)“, „Don’tworry, be HEMI“; „STAYIN’ ALIVE“ – najviše pažnje izazvao je panel pod nazivom „Novi Sad – European Capital ofCulture – traditionalSerbianreception“.

Evropska prijestolnica kulture 2022.

Novi Sad je Evropska prijestolnica kulture 2022. godine i prvi grad van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prijestolnicu kulture i tako postao jedan od 60 gradova koji su ponijeli ovu titulu, njegujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost.Njegov programski koncept inspirisan je pojmom mostova koji povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost, Istok i Zapad, tradiciju i savremenost.U programu će do kraja 2022. godine učestvovati oko 5.000 domaćih i međunarodnih umjetnika.

Zenica muzički turistički centar BiH

Direktor Škrbić je, obraćajući se na PIN Konferenciji, posebno naglasio značaj i veličinu uspješnih projekata koje je RTV ZENICA pokrenula i realizovala proteklih nekoliko godina, uz svesrdnu finansijsku pomoć Gradske uprave i gradonačelnika Kasumovića, čime je Grad Zenica postao svojesvrsni muzički turistički centar Bosne i Hercegovine.

Nandino Škrbić, direktor JP RTV ZENICA

„Radio – televizija Zenica je 2018. godine konstituisala i pokrenula vrhunski projekat pod nazivom Zenica SummerFest, najveći ljetni muzički festival u Bosni i Hercegovini, uz visoko pokroviteljstvo lokalne samouprave. Ovaj Festival je, u samo četiri godine postojanja, oborio sve rekorde posjećenosti koncerata u Zenici. Sadržajima u okviru prvog Zenica SummerFest-a prisustvovalo je preko dvije stotine hiljada ljudi, a završni koncert planetarno popularnog benda Dubioza Kolektiv, čiji je producent i menadžer organizator i ove uspješne priče u Skoplju, kojoj smo se svi mi veoma rado odazvali, porušio je sve granice posjećenosti, jer je prema procjenama zvaničnih službenika policije, koncertu prisustvovalo blizu stotinu hiljada posjetilaca.

Mnoga velika imena iz našeg regiona imala su priliku nastupati pred uzavrelom zeničkom publikom – Željko Bebek, Saša Kovačević, Hari Mata Hari, Željko Joksimović, Dženan Lončarević, Bombaj Štampa, Amira Medunjanin, HelemNejse, Crvena Jabuka, samo su neki od vrhunskih izvođača koje je publika u Zenici, na centralnom gradskom trgu, imala priliku slušati i gledati u okviru ovog jedinstvenog festivala.

Pored Zenica SummerFest-a, mi smo pokrenuli i zimski festival, također 2018. godine, sa simboličnim nazivom ZENICA ADVENTURE, a konceptualno, ovaj festival je spoj muzičkih koncerata različitog žanra i sadržaja, uz živi prijenos na Televiziji, zatim kulturnih i vjerskih sadržaja, prazničnih manifestacija i to u godišnjem periodu koji obuhvata blagdane Adventa, katoličkog i pravoslavnog Božića, te neizostavni Centralni javni doček Nove godine.

Nažalost, pojava pandemije sve nas u showbiznisu je unazadila, da ne kažem paralizirala, pa tako prošle godine nismo bili u mogućnostiorganizovati apsolutno ništa, ali smo, evo, ove godine, istina nekako bojažljivo, krenuli ponovo sa aktivnostima i organizacijom evenata, pa i većih koncerata.

Iskreno se nadam da će se, a kako i prognoziraju pojedini svjetski epidemiolozi, već u proljeće naredne godine život u potpunosti normalizovati“, rekao je u Skoplju, između ostalog, Nandino Škrbić, direktor JP RTV ZENICA i izvršni producent ZENICA SUMMER FEST-a.