Servis centar “Dlan”: Šta donosi Zakon o roditeljima njegovateljima?

FOTO: Zenicainfo.ba

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača za Fenu je potvrdio je da u Federaciji na snazi Zakon o roditeljima njegovateljima, čija primjena stupa na snagu 30. decembra. Pitali smo zenički Servis centar „Dlan“ šta ovaj zakon za njih i njihove korisnike donosi?

Radi se o Zakonu koji će na neki način kako materijalno, tako i psihološki pomoći roditeljima sa djecom s poteškoćama u razvoju. Ovaj zakon je veoma dobar pomak gdje roditelji dobijaju pomoć, a naročito majke koje su uz svoju djecu 24 sata na dan i gdje im je raspored svaki dan isti. Zakon o roditeljima njegovateljima je dokaz da se društvo i građani pomjeraju sa određenih barijera, a iz centra „Dlan“ navode kako su od 2019. radili na donošenju ovog Zakona.

Kada govorimo o neki ciframa, invalidnina ostaje koja je i bila dosada, samo se ukida dodatak na tuđu njegu, jer automatski roditelj će kroz to primanje vršiti tu njegu i primat će za to naknadu. Tako da cifra bi trebala biti trebala negdje otprilike da bude primanje oko 550 KM, ukupno govorim“, pojašnjava Selvedin Dedić, predsjednik Servis centra i Udruženja „Dlan“.

Naš sagovornik se nada da će u budućnosti doći do povećanja invalidnina, jer godinama ostaje isti iznos a potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec je veća.

U Federaciji samo invalidnine stoje na 403 KM, tako da na neki način će evo pomoći tim porodicama i kao što sam rekao i materijalno i psihološki da se ojačaju“, dodaje Dedić.

Iz centra „Dlan“ poručuju da neće stati na ovom Zakonu, te da će kroz druge vidove podrške i pomoći biti uz roditelje i da će raditi na donošenju drugih  uredbi i zakona. (A.S.)