U Federaciji BiH se prvi put dodjeljuju nagrade za nauku

FOTO: Radio Sarajevo

Ove godine, prvi put, u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će dodijeljene nagrade za nauku, potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Kako je navedeno u obrazloženju, nagrade će se sastojati od novčanog iznosa i povelje, a bit će dodijeljene državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači – kandidati za nagradu.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Jasmin Branković podsjetio je kako je Uredba o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za nauku u primjeni od 1. januara 2021. godine, dok je natječaj za dodjelu nagrada, uime Vlade FBiH, ovo ministarstvo raspisalo na proljeće ove godine.

“S tim u vezi, Ministarstvo je pozvalo na suradnju i partnerstvo sve potencijalne predlagače kandidata za nagrade, odnosno sve naučne i istraživačke ustanove – akademije nauke  i umjetnosti, potom sveučilišta i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne institute, tehnološke parkove i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH”, kazao je Branković za Fenu, te naveo kako je natječaj bio otvoren 30 dana, nakon čega je Ministarstvo evidentiralo i obradilo sve prispjele prijedloge te ih uputilo Savjetu za nauku na razmatranje i davanje mišljenja.

Dodao je kako je Savjet za nauku, u okviru propisane procedure, sačinio preliminarni prijedlog za dodjelu nagrada, s obrazloženjem, a konačni je utvrdilo Ministarstvo, dok će Vlada Federacije BiH donijeti Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku.

Pritom je napomenuo kako će federalne nagrade za nauku biti dodijeljene u četiri kategorije, i to: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za nauku, Godišnja nagrada za mlade istraživače i Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke.

“Dodjela nagrada za nauku, odnosno za iznimno važna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti koja doprinose proširenju naučnih spoznaja i ukupnom prosperitetu društva, uobičajena su praksa u svim civiliziranim državama svijeta. U FBiH dosad nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja naučnih rezultata, premda je evidentno da naučnici i istraživači s ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu”, istaknuo je pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologiju.

Smatra kako dodjela ovih nagrada, pored priznanja naučnicima za postignute rezultate, predstavlja značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao naučno i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu.

Nagrade će se inače svake godine dodjeljivati uz Dan nauke u Federaciji BiH, koji se obilježava 12. decembra, i to u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.

“Tako će i ove prve nagrade za nauku biti dodijeljene tim povodom. Još nismo utvrdili tačan datum, ali pripremamo svakako svečani događaj, odnosno posebnu, svečanu sjednicu Savjeta za nauku na kojoj će cjelokupnoj javnosti biti predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za nauku u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine”, ustvrdio je Branković.

Napomenuo je kako je i obilježavanje Dana nauke u Federaciji BiH također tradicija novijeg datuma, a prvi put je obilježen 2019. godine.

Inicijativu je pokrenulo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a prihvatila Vlada FBiH te se od tada obilježava svakog 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

“I ove godine pripremili smo niz događanja u povodu Dana nauke. Tačnije, već smo neke naučno-popularne sadržaje i programe realizirali u prošlom mjesecu, dok će iduće srijede, 24. novembra, u Sarajevu će biti upriličen Dan akademske knjige”, najavio je pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologiju.

U sklopu programa, koji će biti održan u NUB-u BiH, istaknuo je, bit će dodijeljena recentna naučna izdanja javnim sveučilišnim bibliotekama u FBiH, proglašeni nagrađeni studenti koji su u ovoj godini najviše koristili bibliotečki fond i ostale usluge javnih sveučilišnih biblioteka te održan okrugli stol na kojem će biti govora o produkciji akademske knjige u 2021. godini.

Također, Ministarstvo će i ove godine, putem nadležnih županijskih ministarstava obrazovanja, preporučiti svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH da, na Dan nauke– 12. decembra, dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu te uopće značaju nauci.

FENA