Sindikat RMU Zenica: Protestom do boljih rješenja

FOTO: Zenicainfo.ba

Rudari svih 7 Rudnika u Federaciji BiH učestvovat će u utorak, 23. novembra na protestu ispred zgrade federalne vlade, nezadovoljni najavom vladajućeg društva o primjeni novih pravilnika  o radu i pravilnika o radnom učinku, potvrdio je danas Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

„Tvrdnje nadležnih iz Elektroprivrede BiH kako ispunjavaju svoje obaveze prema rudnicima mi vidimo kao razjedinjavanje rudara“, ukazuje Avdić, navodeći kao primjer izjavu generalnog direktora Admira Andelije o različitoj mjesečnoj proizvodnji u pogonu Stara jama Rudnika Zenica i jednog ugljenokopa u sastavu Rudnika Kreka, pri čemu ovaj drugi ima više uposlenih.

Za Avdića je sporna je i tvrdnja iz Elektroprivrede BiH, kako su po više osnova uplatili značajna sredstva Rudnicima, jer kako kaže, obračunata je kamata kao uslov za doznačavanje sredstava.

„Ne mogu nikad prihvatiti da NK radnik na proizvodnji, silazeći u Staru jamu, sa maksimalnom proizvodnjom dobije 950 maraka ukupno, a radnik na održavanju 750 maraka“, istakao je Avdić.

Jedino ispravno je razgovor i postizanje obostrano prihvatljivog rješenja, smatraju u Sindikatu Rudnika Zenica.

U cilju sagledavanja aktuelne problematika i pripreme za najavljeni protest, u ponedjeljak, 22. novembra u Zenici će biti održana sjednica Predsjedništva Sindikata radnika rudnika Federacije BiH.(Š.B.)