Pandemija korona virusa ozbiljno ugrozila rad zeničkih vrtića

Pitali smo kako se odvija rad zeničkih javnih vrtića u četvrtom valu pandemije. Kažu prema svim izdatim propisima i epidemijskim mjerama i za sada bez problema.

Broj djece je ograničen, što uz druge posljedice pandemije, ali i raniji odliv djece zbog odlazaka u inostranstvo cijelih porodica za posljedicu ima finansijske poteškoće. Ipak i to ćemo prevazići, samo da naša djeca ostanu zdrava, kažu u JU “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica”.

Od samog početka pandemije mi radimo prema preporukama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, ističe direktorica.

„Jedna od tih mjera koja nam je otežavajuća i nama i roditeljima je ona o ograničenom broju djece. Naime prema tim preporukama broj djece u vrtićkoj grupi ne smije biti veći od 20. Zato smo u ime Aktiva direktora predškolskih ustanova u Zeničko-dobjskom kantonu tražili sastanaka sa predstavnicima Instituta koliko se mogu promijeniti propisi s obzirom na to da i u javnim i u privatnim vrtićima striktno poštujemo i provodimo epidemiološke mjere“, riječi su direktorice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Jasmine Gasal.

Jasmina Gasal, direkotrica

Na finansijsko stanje ustanove odrazila se mjera o ograničenom broju djece u vrtićkim grupama, ali i mjesečni popusti koje su davali u ustanovi roditeljima od početka pandemije. Manjak finansija ne osjete mališani, već dakako uposlenici i uposlenice.

„Uveliko smo u drugoj polovini mjeseca novembra, a još nismo isplatili oktobarsku platu, kao ni naknadu za topli obrok za mjesece septembar i oktobar.“

Međutim nisu samo epidemiološke mjere smanjile broj djece u javnim vrtićima. Taj je proces pada broja korisnika počeo ranije.

„Naša ustanova može poslužiti za sociološko istraživanje zašto je sve manji broj djece u vrtićima. Po zahtjevima roditelja za ispis djece vidimo koliko zeničke porodice napuštaju grad i odlaze živjeti i raditi vani. Prije pandemije imali smo ukupno 430 djece, a sada taj broj iznosi 340“, ističe Gasal.

Jasno je da će se u godinama pred nama ovaj značajan pad broja djece u vrtićima odraziti i na broj upisanih prvačića. Ipak zasebna je tema bijela kuga i da li joj dovoljno ozbiljno pristupamo. Trenutno se nosimo s aktuelnim problemima. U ustanovi su sretni, kažu, što su cijelo vrijeme pandemije sva djeca zdrava i to im je kažu za sada najbitnije. (A.H.)