Javno predstavljanje poslovnih poduhvata IMPAKT Inkubator poslovnih ideja Grada Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije IMPAKT i Grada Zenica realizuje se integralni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Grad Zenica već treću godinu zaredom učestvuje u ovakvom projektu sa IMPAKTOM inkubatorom poslovnih ideja. Prethodne dvije godine je po 5 preduzeća bilo nagrađeno sa po 5 hiljada KM, dok će ove godine njih 6 biti nagrađeno.

Ovo je evo treća godina gdje je Grad Zenica izdvojio 25 hiljada KM, dok je Fondacija IMPAKT učestvovala također sa 25 hiljada KM. Od početka je bilo nekih dvadesetak prijavljenih poslovnih planova, šest njih će nama danas prezentirati poslovne ideje koje su zaista fenomenalne“, navodi Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije Grada Zenice.

Kao rezultat saradnje i dvomjesečne preduzetničke edukacije u sklopu inkubatora grupa od osam polaznika danas je predstavila svoje poslovne poduhvate, a šest najbolje rangiranih je imalo priliku uzeti učešće u nastavku programa i koristiti stručnu, mentorsku i finansijsku podršku u iznosu od 5 hiljada KM.

IMPAKT Inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program podrške, od samih početaka razvoja poduzetničke svijesti, vještina, obuke koja traje mjesec, mjesec i po dana. Nakon toga finalno imamo finansijsku podršku i ono što mi ističemo kao najveći benefit jeste mentorska i stručna podrška koja slijedi u periodu poslije, minimalno godinu dana“, kazao nam je Senaid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije IMPAKT.

Učesnici ističu da im je ovaj projekat bio od velikog značaja, te da su stekli nova znanja koja su im bila potrebna za realizaciju ideja. Kada je održivost u pitanju, iz IMPAKTA navode da su svi biznisi koji su podržani prošle godine i dalje aktivni, a oni od prethodne dvije godine bilježe svoju aktivnost sa 94%. (A. K.)