BioNTech od vakcine očekuje do 17 milijardi eura prihoda

Njemački proizvođač cjepiva BioNTech u utorak je objavio da mu je poslovanje u trećem kvartalu i u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poduprla prodaja vakcina protiv covida-19 koja bi mu ove godine trebala donijeti do 17 milijardi eura prihoda.

 

U trećem kvartalu BioNTech ostvario je neto dobit od oko 3,2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s gubitkom od oko 210 miliona eura, pokazao je finansijski izvještaj.

Prihodi su mu u razdoblju od jula do septembra tako poskočili na gotovo 6,1 milijardu eura, nasuprot 67,5 miliona eura ostvarenih u istom razdoblju lani.

Skok prihoda rezultat je rapidnog povećanja opskrbe i prodaje vakcina protiv korona virusa na globalnom nivou koje je njemačka biotehnološka kompanija razvila u saradnji s američkim Pfizerom.

Isporuka do 2,5 milijardi doza

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci prihod BioNTecha dosegnuo je 13,44 milijarde eura, nasuprot nešto manje od 140 miliona eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit u razdoblju od januara do kraja septembra dosegnula je 7,1 milijardu, nasuprot gubitku od 352 miliona eura u istom razdoblju 2020. godine, pokazao je izvještaj.

Kompanija sada u ovoj godini očekuje prihod od vakcina protiv covida-19 u rasponu od 16 do 17 milijardi eura, na temelju projiciranih isporuka do 2,5 milijardi doza.

U avgustu procijenili su ga na 15,9 milijardi eura na temelju tada ugovorene isporuke 2,2 milijarde doza.

biznisinfo.ba