Državnim službenicima u FBiH će biti povećane plate, 10 posto pred izbornu godinu

Skoro sedam hiljada državnih službenika na nivou Federacije BiH uskoro bi moglo dobiti povećanje plate od deset posto, saznaje portal Klix.ba.

Dogovor je ovo tri vladajuće stranke u Federaciji BiH (SDA, HDZ i SBB) te svojevrstan ulazak u narednu izbornu godinu i to na velika vrata.

Ova odluka ispunit će zahtjeve i umiriti članstvo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH, koje predvodi Samir Kurtović.

Kurtović za Klix.ba kaže kako su oni prije mjesec poslali urgenciju po kolektivnom ugovoru da se prije nacrta budžeta treba utvrditi osnovica za narednu platu.

“S obzirom na povećanje troškova života, treba uskladiti osnovicu. Mi među svojim članovima imamo sudske policajce, deminere, federalne policajce, inspektore u Poreznoj upravi, FUCZ-u…, niko od njih nije sedam godina imao povećanje plata. Kolektivni ugovor je predvidio da ako dođe do povećanja troškova života od najmanje pet posto, osnovicu treba uskladiti da ne bi bilo tužbi”, izjavio je Kurtović.

Planirano povećanje plata čeka odluku Vlade FBiH, a kako saznajemo, već se ugrađuje u projekcije budžeta za narednu godinu. Odluka će se argumentirati sveprisutnim rastom cijena i povećanjem troškova života.

S druge strane, izražena je zabrinutost da će se ovo povećanje plata kao domino-efekat prebaciti na druge nivoe vlasti i ostale sektore, što bi uveliko otežalo poziciju vlade, kao i fiskalnu stabilnost FBiH.

Ovaj rast plate trebao bi na godišnjem nivou povećati rashode za oko 25 miliona KM.

Klix.ba