5.1 C
Zenica
Srijeda, 17 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno U BiH propalo više od pola miliona vakcina protiv koronavirusa

U BiH propalo više od pola miliona vakcina protiv koronavirusa

U Bosni i Hercegovini više od pola miliona vakcina protiv koronavirusa čeka na uništenje zbog isteka roka, a evidentno je da je najveći broj propalih doza AstraZenece.

Prema informacijama Instituta za javno zdravstvo RS-a, do 31. oktobra u RS-u je istekao rok 330.587 vakcina protiv koronavirusa, dok je prema ranijim informacijama u FBiH do posljednjeg dana oktobra propalo više od 200.000 doza vakcina. Nezvanično se spominje da je ta brojka u FBiH i blizu 300.000.

Prema mišljenjima ljekara, jedan od razloga zašto je ovako veliki broj vakcina propao leži u činjenici da je većina njih donirana, te su imale i kraći rok trajanja. Ljekari ističu i da je primjetna i negativna kampanja protiv vakcinacije, posebno kada je riječ o vakcini AstraZeneca, koja je počela u zemljama Evropske unije kada su je dovodili u vezu sa posljedicama kao što je plućna embolija, pišu Nezavisne. Ističu, međutim, da ta vakcina pruža bolji imunitet čak i od vakcina Pfizer.

U RS-u je tako istekao rok 322.415 doza AstraZenece te još 8.172 vakcina proizvođača Sinovac.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić ranije je naveo da u FBiH krajem oktobra istječe rok oko 200.000 AstraZeneca vakcina, te nešto više od 1.000 vakcina proizvođača Sinovac.

Hide picture