Počele pripreme za održavanje 23. Festivala filma djece i omladine Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Direkcija 23. Festivala filma djece i omladine  Zenica, nedavno je održala pripremni sastanak za organizovanje finalne manifestacije ovog tradicionalnog i važnog događaja na našem prostoru, koji bi se trebao održati 18. decembra u zeničkom Muzeju.

Javni poziv za prijavu filmova na ovogodišnji Festival filma djece i omladine, kojeg je kao organizator objavilo Udruženje tehničke kulture ZDK, bit će otvoren do sredine ovog mjeseca, a dosad je prijavljeno 20- tak filmova iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te iz Republike Hrvatske“, potvrdila nam je Sabrina Keleštura, portparolka ovog Festivala.

Festival filma djece i omladine odvijat će se u pet žanrova: igrani, dokumentarni, eksperimentalni, crtani film i spot, a učesnici će se takmičiti u kategoriji dječijeg filma odnosno takmičarskog programa za osnovce i pojedince do 15 godina starosti, te u kategoriji omladinskog filma, koji je program za srednjoškolce, studente, organizacije civilnog društva i pojedince starosti do 22 godine.

Ovaj Festival se održava već 22 godine, zbog čega smo jako ponosni, jer Festival djece i omladine pruža mogućnost osnovcima i srednjoškolcima da, sa svojim mentorima i nastavnicima, pokažu svoju kreativnu stranu putem korištenja vizuelne umjetnosti filma, podstičući ih tako da svoje slobodno vrijeme koriste razvijajući ljubav ka umjetničkom stvaranju“, ističe Sabrina Keleštura, portparolka  23. Festivala filma djece i omladine  Zenica.

Nakon zatvaranja Javnog poziva za prijavu filmova, stručni žiri će ih pregledati, a potom i nominovati najbolje filmove i njihove autore po cjelinama i kategorijama, kako bi se takmičili za Grand Prix Festivala na finalnoj manistaciji 18. decembra u Muzeju Grada Zenice. (V. J.)

FOTO: Zenicainfo.ba