BNP Zenica: Sutra premijera predstave “Siročad” na Velikoj sceni

FOTO: Zenicainfo.ba

Predstava „Siročad“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, premijerno će biti izvedena sutra na Velikoj sceni. Rađena je po tekstu Denisa Kelija koji je praizveden u Škotskoj u Edinburgu. Režiju predstave potpisuje reditelj iz Hrvatske, Ivan Plazibat. U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković.

Žanrovski, kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, radi se o trileru u kome se problematizira medijski govor mržnje prije svega migrantskoj populaciji.

Drago mi je što 72-u sezonu započinjemo sa ovom predstavom. Ona je na tragu naše repertoarske politike proteklih desetak godina. Aktuelan savremen tekst koji daje velike mogućnosti glumcima da pokažu ono u čemu su najbolji“, kazao je direktor BNP Zenica Miroljub Mijatović.

Po riječima reditelja predstave, Ivana Plazibata iz Hrvatske, ovaj je komad tipičan kazališni triler ali i trojanski konj za govor mržnje u javnom prostoru kojem svi svjedočimo.

Nije nam bilo lako neke stvari raditi i neke u predstavi govoriti. Sve je pod okriljem fikcije, napravio sam dobru podjelu sa glumcima koji su međusobno prijatelji. Tekst nije lagan ali na neki način smo jako lagodno prošli kroz njega“, poručio je Plazibat.

Zlatan Školjić, glumac kaže kako je predstava natopljena govorom mržnje, a naročito njegov glavni lik.

Zanimljiva mi je ipak ljubav koja pristaje na sve da bi tu mržnju izvukla iz problema. Nadam se da će ova poruka koju smo htjeli poslati do publike doći do nje i da će je razumjeti. Aktuelna je tema jer smo i mi donedavno bili okruženi migrantima i ja sam pronašao jezive komentare o njima na društvenim mrežama. Žalosno je da to rade ljudi iz naše zemlje koji su prije tridesetak godina takođe bili migranti“.

Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Scenografija je djelo Sabine Trnke, a kosimografija Lejle Hodžić. Kompozitor je Petar Bilbija.

Predstava će biti izvedena sutra na Velikoj sceni BNP-a uz poštovanje antiepidemijskih mjera. (D. T.)