Na Smetovima posađeno 1000 šumskih sadnica smrče

Danas je na Smetovima, na lokacijama iznad  parkinga prema Izviđačkom domu, upriličena aktivnost sadnje 1000 šumskih sadnica smrče.

 

Akciju sadnje sadnica podržao je UNDP i Grad Zenica, te se realizuje kroz „Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost-Go Green“ i kroz projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Švedske.

Grad Zenica se priključio ovoj inicijativi 2020. godine, a ove godine je i nastavljena saradnja i to kroz projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica“. U Zenici je realizovano 14 projekata kandidovanih kroz Forume građana, a uloženo je preko 320.000 KM. Drago nam je što i danas imamo priliku da se pridružimo ovdje u Zenici i da posadimo ove sadnice“, kazala je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Steliana Nedera

Ovo je jedan lijep gest UNDP-a, a danas ćemo baš na ovom mjestu posaditi 1000 sadnica smrče, te će tako naši Smetovi biti još ljepši. Svjedoci smo ovih klimatskih promjena, a na nama je da pazimo prirodu i da je obnavljamo i volimo na sve načine“, rekao je ovom prilikom Fuad Kasumović gradonačelnik Zenice.

Fuad Kasumović

U ovoj akciji učestvovali su predstavnici zeničkih izviđača i predstavnici Gradskog planinarskog saveza Grada Zenice.

Savez izviđača Grada Zenica već tradicionalno se odaziva na akciju koju organizuju prijatelji iz UNDP-a i Gradske uprave. Prošle godine smo zasadili 600 sadnica, a evo ove godine i novih 1000. Za današnju aktivnost se prijavilo ukupno 145 članova Saveza izviđača, a od toga su uglavnom djeca uzrasta od 10 do 15 godina“, kaže za naš portal Edin Šarić predsjednik SIGZ-a.

Edin Šarić

Planinari uče ostale da se planina voli i da se sa planinom živi. Rado se odazovemo svakoj akciji koja je u planini i koja je ovakvog karaktera. Činjenica je da čovjek najviše uništava planinu, a ovo što danas radimo je jedan mali korak da vratimo planinama ono što je njihovo“, kaže Sinan Gluhić, predsjednik Planinarskog saveza Grada Zenica. (E. S.)

Sinan Gluhić