Omladinsko udruženje “REaktiv” realizuje projekat “Stariji brat, starija sestra”

“Stariji brat, starija sestra“ projekat je sarajevske Fondacije za podršku i razvoj mentorstva, kojeg na prostoru Zenice već petu godinu realizuje Omladinsko udruženje „REaktiv“.

„Kroz ovaj projekat uključujemo mlade i studente od 20 do 30 godina, koji tokom školske godine, 20 sati mjesečno, provode i rade sa djecom od 6 do 14 godina iz materijalno i socijalno ugroženih porodica, socijalizujući ih i pružajući im osnovna znanja o socijalno prihvatljivom ponašanju, ali i kulturnim i moralnim vrijednostima, povezujući se s njima i postajući im jedna vrsta uzora u ponašanju“, pojašnjava Ajša Alić, koordinatorica ovog projekta, a ujedno i predsjednica Udruženja „REaktiv“.

Ovogodišnji upis mladih volontera  traje još danas, a oni koji budu izabrani prethodno će proći i edukaciju, kako bi usavršili vlastite socijalne vještine potrebne za rad sa djecom, navode u zeničkom Udruženju „Reaktiv“ , napominjući da mladi na ovaj način kvalitetno ispune svoje slobodno vrijeme, dok djeca obuhvaćena projektom mnogo novog nauče kroz druženje. (V.J.)