Atletski klub Zenica još jednu sezonu bilježi dobre rezultate

Ovogodišnja atletska sezona otvorenom bliži se kraju. Početkom septembra u Sarajevu je održano Ekipno seniorsko prvenstvo. Nakon 15 godina dominacije Atletskog kluba Zenica titulu prvaka u seniorskoj konkurenciji osvojio je Atletski klub Sarajevo. Kruna rezultata ove godine  su nastupi Amela Tuke i Mesuda Pezera u finalu Olimpijskih igara u Tokiju. Bilo je još dobrih rezultata zeničkih atletičara, naročito u mlađim kategorijama.

 

Biti drugi u državi sigurno je uspjeh. Ali zbog naših 15 uzastopnih titula prvaka u ekipnoj konkurenciji onda to ne možemo smatrati uspjehom. Mi smo kritični kada je to u pitanju. Kada se uzme u obzir situacija i okolnosti pod kojima smo nastupali svakako to je uspjeh. Dvojica naših veoma kvalitetnih takmičara prešli su u druge klubove Abedin Mujezinović i Samir Hodžić, jedan od kvalitetnih takmičara se povrijedio tokom sezone Maid Redžić i za njega je sezona propala. Naš proslavljeni as Hamza Alić prestao se aktivno baviti atletikom. Malo koji klub na Balkanu pa i šire da kada izgubi četvoricu atletičara, taj gubitak može lako nadoknaditi“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Azizi Kevelj, generalni sekretar AK Zenica.

Azizi Kevelj

Ono što raduje sve ljubitelje atletike u Zenici jeste dolazak mlađe generacije zeničkih atletičara. Oni su već prvaci države u mlađim kategorijama ali će uz kvalitetan trenažni rad tek za naredne tri do četiri godine stići do vrhunskih rezultata. To je period koji Atletski klub Zenica mora da prebrodi i sigurno će se to odraziti i na rezultate.

Mlađu generaciju predvode: Kanita Brka, Davud Hamza, Ilhana Šehić, Ema Petrović i drugi mladi atletičari. Ovogodišnja atletska sezona na otvorenom bit će zvanično završena narednog vikenda u Derventi kada je na programu Državno prvenstvo u krosu. Atletski klub Zenica će nastupiti sa tri takmičara. Nakon toga slijede pripreme za zimsku sezonu i odlazak zeničkih atletičara u Makarsku koja je njihova stalna baza. (M. P.)