Željezara u stečaju pokrenula radionicu kovane galanterije

Preduzeće Željezara Zenica u stečaju pokrenulo je početkom septembra  proizvodnju u svom pogonu Kovana galanterija, na inicijativu stečajnog upravnika.

„Angažovana su za početak 4 bivša radnika Željezare sa biroa, kvalifikovana za ove poslove“, ukazala je upravnica Zenaida Ljevaković, rukovodilac Službe za komercijalne poslove.

„U zavisnosti od interesa tržišta mi smo spremni proširiti obim rada uz angažovanje dodatnog broja bivših radnika koji su protekle 3 godine provedbe stečaja na evidenciji biroa za zapošljavanje“, dodala je Ljevaković.

Trenutni asortiman mini radionice kovane galanterije je kovana ograda, stepeništa, balkonske ograde…

Mirsad Kadić je nakon 4 godine na birou angažovan u Kovanoj galanteriji i kako kaže, uprkos minimalnim primanjima, dovoljnim za preživljavanjem, nek se radi, bolje išta nego ništa.

Imam 34,5 godine staža, ali za oko 16 godina nisu uplaćeni doprinosi, dodaje Kadić.

Zenička “Željezara” u stečaju redovno aplicira na sve javne pozive “za uvezivanje radnog staža”, koje raspisuje resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pri čemu, uglavnom, svi radnici koji su stekli uslove za penzionisanje i ostvare to pravo.

Trenutno zapošljava oko 70 radnika, koji su, uglavnom angažirani u direkciji, službi finansija, odnosno radnoj zajednici, te na poslovima čuvarske službe, a plaće se osuguravaju iz sredstava koja se prikupljaju iznajmljivanjem poslovnih prostora i hala.(Š.B.)