FOTO: Centralni mevludski program MIZ Zenica posvećen poslaniku Muhamedu a.s.

U ponedjeljak, 18. oktobra 2021. godine, poslije podne-namaza, u džematu Babina Rijeka – Ensar džamija održan je centralni mevludski program za područje Medžlisa Islamske zajednice Zenica pod nazivom “Muhammed, a.s. – ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba.”

Domaćin programa, hfz. Harun ef. Efendić je istakao da se današnji dan, 12. Rebiul-evvel po kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obilježava kao Mevlud – dan kada se sa radošću sjećamo rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s.
Mevludski program su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica zajedno sa glavnim imamom mr. Jakub ef. Salkicom, a prigodnim predavanjem se obratio Muhamed ef. Bilčević koji je istakao: “Rođenje najodabranijeg Allahovog poslanika – Muhammeda, a.s., obilježila je blještava svjetlost koja je bila stvarna i koja će njegovo biće prožimati dok god je Zemljom hodio. Svjetlost Poslanička, kojom je on zračio, bila je i simbol njegove čistoće i bezgriješnosti, a vjerovati je da svjetlost u simboličkom smislu prati i svako dijete koje kao čisto i bezgriješno na Dunjaluk dođe. Vjerovati je i da nur obasijava svako biće ljudsko koje se grijeha čuva i koje istigfar čini.”

Prije podne-namaza, u haremu Ensar džamije upriličena je prigodna svečanost otvorenja česme – šadrvana te puštanja u rad sistema centralnog grijanja u holu džamije. Tom prilikom, skupu džematlija koje su prisustvovale svečanosti se obratio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa gosp. Muhamed Begagić, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica i predsjednik Džematskog odbora džemata Babina Rijeka dr. Rahman Kovač koji je istakao projekte koji su realizovani u proteklom periodu sa posebnim osvrtom na projekat izgradnje česme i grijanja. Posebnost ove česme, pored njenog lijepog izgleda jeste i to što je jedna polovina česme okrenuta haremu džamije i služit će vjernicima koji imaju potrebu za osvježenjem i uzimanjem abdesta, posebno u ljetnim danima, a drugu polovinu česme će moći koristiti prolaznici na šetalištu i nalazi se izvan harema džamije.

U haremu džamije je nakon mevludskog programa upriličena podjela halve u povodu Mevluda – dana rođenja Muhammeda, a.s., a koju su realizirali Merhamet Zenica i Odjel za brak i porodicu Medžlisa Zenica.

Izvor: mizzenica.ba