Pet zdravstvenih ustanova u ZDK kisik nabavljalo od neovlaštenog distributera

Iz kantonalnog ministarstva zdravlja u današnjem saopćenju su potvrdili da je čak pet zdravstvenih ustanova na području ZDK kisik nabavljalo od neovlaštenih distributera, a prema svemu što smo čuli u javnosti u posljednjem periodu, upitno je koliko je za primarni nivo zdravstvene zaštite i jedini ovlašteni distributer zapravo – ovlašten.

Iako je “zvono” u proteklih 15-ak dana bilo samo na zeničkoj JU “Dom zdravlja”, sada je jasno da su u kompleksnim procedurama neuređenog sistema i nadležnosti lutali i drugi domovi zdravlja. Nakon svega nameće se pitanje ko je sve zakazao u zdravstvenom sistemu ZDK po pitanju nabavke medicinske kisika, pa na kraju krajeva i koja je odgovornost ministarstva zdravstva u svemu ovome.

Treba istaći da je ministarstvo zdravstva ZDK tek na upite medija javnosti predstavilo informaciju o nabavci medicinskog kisika u zdravstvenim ustanovama, iako je od istih očitovanje po ovom pitanju zatraženo prije petanestak dana, pa je upitno zašto su se tajili do sada ti podaci, a dodatnu sumnju u transparetnost predstavlja i činjenica da se od pojedinih ustanova traži dopuna podataka.

Saopćenje koje je danas proslijeđeno medijima iz ministarstva zdravstva ZDK prenosimo u cijelosti.

“Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić potvrdio je da je ovo ministarstvo zaprimilo podatke i dokumentaciju o nabavci medicinskog kisika u toku 2020. i 2021. godine od svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, koji su traženi dopisom ovog ministarstva od 30. septembra.

Naveo je da je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je osam domova zdravlja medicinski kisik nabavljalo od ovlaštenog distributera “Messer Tehnoplin” d.o.o. Sarajevo, dok je pet zdravstvenih ustanova kisik nabavljalo od drugih dobavljača, među kojima je i “Istrabenz Plini” d.o.o. Breza.

Tri zdravstvene ustanove čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton – JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, JZU Zavod za bolesti ovisnosti i JZU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu, izjasnile su se da, u skladu sa propisanim djelokrugom rada, ne koriste medicinski kisik.

“U toku je analiza dostavljenih podataka. Tražili smo određene dopune dokumentacije i očekujemo da ćemo cjelovitu informaciju imati početkom naredne sedmice”, rekao je dr. Jupić.

Naglasio je da su podaci i dokumentacija zatraženi i prije pokretanja takve inicijative u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona te da je nabavka medicinskog kisika, koji se koristi kao lijek, direktna nadležnost i isključiva odgovornost menadžmenta zdravstvenih ustanova.

“Većina zdravstvenih ustanova je nabavljala medicinski kisik od ovlaštenog dobavljača. Podržavamo rad tužilaštva koje je otvorilo istrage i tražimo da se utvrdi odgovornost svakoga ko je nabavke vršio mimo zakona. Naša ljudska i profesionalna dužnost je da zaštitimo zdravlje naših građana”, rekao je dr. Jupić.