Jesenje aktivnosti preduzeća “Alba” Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

 Za radnike “Albe” jesenji mjeseci donose uvijek dosta posla. U toku je jesenje orezivanje krošnji stabala na svim lokacijama u gradu, popravka i postavljanje novih klupa, promjena sezonskog cvijeća na kružnim tokovima.

Trenutno je u toku je orezivanje drveća do 12 metara visine, uklanjanje suhih grana i podizanje krošnji za neometano saobraćanje većih vozila – kamiona, autobusa i drugih. Potom će uslijediti vađenje ljetnog sezonskog cvijeća i sadnja jesenjih maćuhica“, kazao nam je Kemal Musić, poslovođa za zelenilo u preduzeću “Alba”.

Bit će posađeno ukupno 13.000 jesenjih maćuhica na šest lokacija, uglavnom na kružnim tokovima u gradu, a sljedeće sedmice skidaju ljetno sezonsko cvijeće sa zeničkih mostova. Inače, dodaje Musić, godišnje se oreže 500 do 550 krošnji stabala na području grada Zenica, a u narednih mjesec dana imaju još sezonskih aktivnosti.

Imamo i krčenje samoniklog rastinja na cijelom gradskom području, kao i postavljanje novih i popravka postojećih klupa. Nažalost popravka klupa je naša redovna aktivnost tokom cijele godine zbog vandalskog ponašanja pojedinih sugrađana“, ističe Musić.

U naseljima Crkvice i Babina rijeka tokom ovog mjeseca će postaviti nove klupe, na zahtjev građana, potom slijede i druga naselja i mjesne zajednice. Svaki mjesec na zahtjev građana postave po nekoliko novih klupa. U “Albi” kao i do sada očekuju saradnju s građanima i građankama koji su uvijek mogu obratiti ovom ili preduzeću za prostorno planiranje i uređenje grada. (A. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba