SSTZI: Preporučuje se davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za osobe iznad 12 godina

FOTO: Zenicainfo.ba

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH preporučilo je davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za sve osobe iznad 12 godina, koje imaju ozbiljno oslabljen imunitet.

 

Od početka procesa imunizacije protiv SARS-CoV-2, a to je od početka prošle godine neprekidno se prikupljaju podaci o efektima imunizacije o tome kako pojedine grupe stanovništva i prema životnoj dobi, a i prema eventualno drugim zdravstvenim karakteristikama,  reaguju na imunizaciju“, navodi primarijus doktorica Amra Junuzović-Kaljić, predsjednica Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju na prostoru Federacije BiH, napominjući da je prioritet uvijek vakcinisati osobe, koje su najosjetljivije.

Kada je u pitanju  imunizacija djece i mladih od 12 do 17 godina, kroz dosadašnji tok pandemije uvjerili smo se da djeca i adolescenti imaju vrlo nizak rizik od ozbiljnih oblika bolesti COVID-19, ali su u zantno većem riziku svakako djeca i mladi sa komorbiditetima, te oni razvijaju teže oblike bolesti i njihova stopa hospitalizacije je znatno veća u odnosu na zdravu djecu“, kaže primarijus doktorica Amra Junuzović-Kaljić.

Ovo je praktično i bio razlog što Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH sada preporučuje davanje i treće doze vakcine djeci starijoj od 12 godina, koja su, zbog tih prisutnih komorbiditeta pod povećanim rizikom, te se oni mogu vakcinisati sa mRNK vakcinama, koje se mogu davati osobama starijim od 12 godina“, pojašnjava primarijus doktorica Amra Junuzović-Kaljić predsjednica Stručno savjetodavnog tijela za imunizaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. (V. J.)