Godišnjica smrti književnika Muhameda Kondžića

Danas se navršilo 25 godina od smrti književnika Muhameda Kondžića. Rođen u Derventi, cijeli svoj kreativni vijek proveo je u Zenici.

Njegov tragičan privatni život bio bi vrijedan zasebnog romana. Muhamed Kondžić na književnu scenu je ušao kasno ali i glasno. Kao pripovjedač i romanopisac prepoznat je i od književne kritike i od čitalaca. Kao umjetnik, međutim, ostao je na periferiji života.

Čovjek koji je dio života proveo u šahtovima. Čovjek koji je bio u zatvoru. Čovjek koji je dobijao nagrade za svoje romane uključujući nagradu za roman koji nikada nije objavljen i ne zna se gdje je“, kaže nam Midhat Kasap iz Gradske biblioteke u Zenici koji je i animator kulturnih programa.

Gradska biblioteka u Zenici, u godinama nakon Kondžićeve smrti, odlučila je da se oduži ovom velikom književniku i novim generacijama pruži uvid u njegovo djelo.

Mi u biblioteci svojevremeno smo pokrenuli ediciju „Povelja“ i prva knjiga kojom smo se sjetili Muhameda Kondžića bile su njegove pripovjetke. Nastojali smo ispočetka svake godine a potom 10, 15, 20, 25 godina od smrti oživimo sjećanje na ovog velikana književnosti“, ističe Midhat Kasap.

Iza Muhameda Kondžića ostali su romani kakvi su „Noć nema svjedoka“, “Silicijum front“, „Hamdagova osveta“, „Žive muke“, “Limeni lijes za Salcburg” i drugi. Nagrađivan je na nivou Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Gradska biblioteka postavila je spomen-ploču na zgradu u kojoj je ovaj umjetnik proveo svoje posljednje godine života. (D. T.)

FOTO: Zenicainfo.ba