U okviru Dječije nedjelje “Medica” održala projekciju filma “Alisin izlazak u svijet”

Udruženje „Medica“ u saradnji sa partnerskim organizacijama, a uz  finansijsku podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, obilježava Dječiju nedjelju i u okviru te nedjelje planiran je niz aktivnosti, a danas je organizovan dijalog sa predstavnicima nadležnih institucija i ustanova ZDK o pravima i potrebama djece s poteškoćama u razvoju uz projekciju filma „Alisin izlazak u svijet“ posvećen upravo ovoj populaciji. 

 

Cilj današnjeg dijaloga jeste da podignemo svijest javnosti o potrebama djece i odraslih s poteškoćama u razvoju ali i da otvoreno razgovaramo o različitim poteškoćama i problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju“, ističe Irma Šiljak, programska referentica u Udruženju “Medica”.

Prema riječima programske referentice u Udruženju, iskustva pokazuju da se osobe s poteškoćama u razvoju suočavaju sa različitim preprekama, počevši od fizičkih poput nemogućnosti prilaska ili ulaska u određene institucije ili prelaska ulice pa sve do zakonskih rješenja koje još uvijek ne odgovaraju najbolje na njihove individualne potrebe.

Autorica dokumentarnog filma „Alisin izlazak u svijet“  Naida Ribić, ističe da je film snimljen slučajno zahvaljujući pismu u kojem je pisalo da postoji djevojka Alisa iz Maglaja, koja ima 38 godina, a koja zbog cerebralne paralize i neprilagođenosti uslova njenom stanju nikada nije izašla iz kuće. Alisa se nalazila u totalnoj životnoj izloaciji. Naime, izgradnja jednog malog mosta koji je povezao njenu terasu sa putem kojim prolaze mještani označio je izlazak Alise u svijet odnosno u njen grad. Danas Alisa pravi divne fotografije i slike na društvenim mrežama zahvaljujući donatorima ali prvenstveno autorici ovog dokumentarnog filma. (B. M.)