Bez dogovora o povećanju cijene struje u FBiH

FOTO: akta.ba

Ministar energije rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, direktor Elekroprivrede BiH Admir Andelija i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović održali su jučer sastanak u Vladi FBiH povodom najavljenog povećanja cijene električne energije za 120 posto. Dogovor nije postignut.

Novi sastanak bit će održan u ponedjeljak u 12 sati. Poručeno je da se poskupljenje ne odnosi na građane već na privredna društva.

Ministar Džindić kazao je kako u razgovarali o tome svemu pa i novima cijenama za određene kompanije. Zadužio je Elektroprivredu da pripremi analizu prijedloga povećanja cijene.

U ponedjeljak ćemo pokušati pronaći najbolji model. Treba iskoristiti i podatke rasta i podatke rasta te cijene u regionu i naći zajedničko rješenje koje će biti prihvaljtivo objema stranama. Treba imati na umu da je EPBiH u tranzicijskom periodu prelaska proizvodnje električne energije s uglja na obnovljive izvore energije“, rekao je Džindić.

Andelija je kazao kako je tokom cijele 2021. godine zabilježeno povećanje cijene električne energije na tržištu uzrokovano povećanjem cijena energenata.

Politika BiH do sada je bila da prati cijene na mađarskoj berzi. U prethodnim godinama nije imala velike varijacije, ali ove godine se desio ogroman porast. To je previsoka cijena za našu privredu. U ponedjeljak ćemo pokušati pronaći rješenje. Morat ćemo mijenjati naše interne pravilnike“, rekao je Andelija.

Smailbegović je rekao kako su neke kompanije već potpisale ugovor o povećanju od 120 posto.

Tu je sigurno bilo zavrtanja ruku. Napravit ćemo konkretan dogovor. Određeno povećanje mora biti, ali ono ne bi smjelo biti u najavljenom obimu nikako. Nadam se konstruktivnom dogovoru“, rekao je Smailbegović.

biznisinfo.ba