BNP Zenica: Poziv za sudjelovanje u „Noć teatra“

FOTO: Zenicainfo.ba

Javni poziv za sudjelovanje u Evropskoj manifestaciji Noć teatra otvoren je za prijave do 15. oktobra. Noć teatra Bosne i Hercegovine 2021. bit će organizovana u subotu, 20. novembra 2021. godine.

Prijaviti se mogu sva bosanskohercegovačka javna, nezavisna i privatna pozorišta/kazališta, centri za kulturu, instituti, ustanove, udruženja, biblioteke, muzeji, druge umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, kao i svi drugi subjekti koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičko-scenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2021. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.

Ovogodišnje zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike i publiku su: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgija, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i  Slovačka. Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkernicama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično. Na oficijelnoj stranici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica dostupan je formular za prijave. (A. K.)