“Baton” organizovao edukativnu tribinu “50 godina od smrti Maka Dizdara”

U cilju isticanja vrijednosti života i djela znamenitih historijskih ličnosti Bosne i Hercegovine, Udruženje „Baton” Zenica sinoć je u prostorijama Muzeja grada Zenice organizovalo edukativnu tribinu pod nazivom: MAK DIZDAR, 1971-2021, 50 godina od smrti ovog bosanskohercegovačkog pjesnika.

Gost/izlagač na ovoj tribini bio je dr. sc. Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije “Mak Dizdar”. Svoje izlaganje podijelio je u dva dijela osvrnuvši se pritom na život i djelo ovog bosanskohercegovačkog pjesnika.

Važno je istaći, da je naš gost ujedno i unuk Mehmedalije Maka Dizdara koji se zahvalio Udruženju „Baton” Zenica, gdje je na žalost istakao činjenicu da je prema njegovom saznanju ovo prva i do sada jedina manifestacija u Bosni i Hercegovini u 2021. godini kada obilježavamo 50. godina od smrti ovog bosanskohercegovačkog pjesnika.

Pred mnogobrojnim posjetiocima predstavila se i mlada magistrica književnosti i poetesa Mirela Pehiljagić koja je ovom prilikom odabrala i pročitala nekoliko pjesama Mehmedalije Maka Dizdara.

Naredna tribina koji organizuje Udruženje „Baton” Zenica biti će posvećena ratnom komandantu i brigadiru Armije Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Hasi Ribi i godišnjici od preseljenja na ahiret.