U toku radovi na rekonstrukciji Medicinske škole u Zenici

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Spahija Kozlić, sa saradnicima, posjetio je Medicinsku školu gdje su u toku radovi u okviru projekta „Energetska efikasnost u BiH“.

Ovim projektom predviđena je rekonstrukcija 30 obrazovnih objekata na području ZDK tokom ove i naredne godine, ukupne vrijednosti oko 11 miliona maraka, koje je obezbijedila Svjetska banka.

„Ove godine radimo rekonstrukciju 20 obrazovnih objekata, a iduće još 10. Kada je Zenica u pitanju biće izvršena rekonstrukcija rekonstrukcija nekoliko osnovnih i srednjih škola i 3 zgrade fakulteta na zeničkom univerzitetu, zgrade filozofskog, metalurško-tehnološkog i mašinskog fakulteta. Izvođači su izabrani od strane federalnog ministarstva i oni su u većem dijelu već ušli u radove. Očekujem da cijeli proces, odnosno posao, bude završen krajem januara ili početkom februara naredne godine“, rekao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK.

„Na naš prijedlog Medicinska škola je dobila 548.000 KM, radovi su malo poskupili, te smo morali iznaći dodatna sredstva.

Mislim da na ovaj način ćemo školu učiniti prihvatljivijom za naše učenike, a naravno i za naše uposlenike, jer trenutno imamo 710 učenika raspoređenih u 28 odjeljenja i 90 uposlenika, tako da to nije mali broj“, naglasila je Nedžada Alispahić, direktorica Medicinske škole u Zenici.

Realizacijom projekta biće ostvarene uštede u energiji, a predviđeno je mijenjanje krovova, zamjena vanjske stolarije, postavljanje fasade, djelomična zamjena rasvjetnih tijela, a po potrebi i zamjena centralnog grijanja, te kotlovnica. (R.Š.)