Saopštenje JU “Dom zdravlja” nakon objave bivše direktorice Selvedine Sarajlić-Spahić

“Nakon što smo jučer obznanili da smo medicinski plin nabavljali prema ustaljenoj ranijoj, dugogodišnjoj, praksi prethodnog menadžmenta i to od firme “Istrabenz plini” d.o.o. Breza, u pojedinim medijima objavljena je reakcija Selvedine Sarajlić- Spahić, bivše direktorice “Doma zdravlja” Zenica, koju je objavila na društvenoj mreži Facebook, a koja obiluje neistinama”, navodi se u saopštenju JU “Dom zdravlja” Zenica.

“Odgovorno tvrdim da ta praksa nije naslijeđena od menadžmenta kojim sam rukovodila do polovine 2020. godine”, tvrdi Sarajlić Spahić u svome odgovoru, a što demantuju dokumenti koje objavljujemo.

Naime, u januaru 2020. godine tadašnja direktorica potpisala je direktni sporazum o nabavci medicinskih plinova sa firmom “Istrabenz plini” d.o.o. Zenica. Inače, “Istrabenz plini”  d.o.o. Zenica firma u 2019. godini kupila je firmu GTG plin upravo u godini kada je Sarajlić Spahić potpisala novi ugovor sa ovom firmom za nabavku medicinskog plina.

Žalosno je da direktorica dr. Selvedina Sarajlić Spahić pokušava obmanuti javnosti izbjegavajući kazati da se radi o istim dobavljačima, međutim, samo su mijenjali nazive firmi, što dokazujemo sljedećim dokumentom.

 

Navodi da je sa firmom GTG potpisivala ugovore, svjesno izbjegavajući kazati da je firma “Istrabenz plini” pravni sljedbenik firmi IBP d.o.o. Zenica, odnosno GTG plin sa kojima je upravo i Sarajlić Spahić potpisivala ugovore.

Ovu praksu, koju je utemeljila bivša direktorica, nastavio je i Ferid Alić, tadašnji vršilac dužnosti direktora, međutim, za potpisivanje sporazuma ovlastio je pomoćnika direktora za pravne poslove “Doma zdravlja” Zenica.

Da je Sarajlić Spahić više brinula o zdravlju građana umjesto što je sve vrijeme zapošljavala članove stranke kojoj pripada, opremala kancelarije i novac trošila kao da se radi o privatnoj zdravstvenoj ustanovi, možda bi Zenica spremnije dočekala pandemiju koronavirusa. Javnost još pamti sušenje Covid odijela na ogradi ispred Službe hitne medicinske pomoći, te poražavajuće uslove rada osoblja u jeku pandemije bez adekvatne medicinske opreme.

Nadamo se da će bivša direktorica ostaviti novu direktoricu da ispravi haos koji je ostavila iza sebe, a da će u narednim istupima najprije govoriti argumentovano.

Na kraju pozivamo bivšu direktoricu da, ukoliko smatra da su njene tvrdnje istinite, dostavi dokaz da su pomenute firme imale dozvole za proizvodnju i promet medicinskog kisika izdatu od nadležne Agencije. Ukoliko smatra da se takav dokument nalazi u našoj ustanovi, pozivamo direktoricu da nas posjeti te ćemo joj vrlo rado pomoći da pronađe taj dokument.