Farma porodice Tiratlić ponovo na udaru napuštenih pasa, do sada izgubio preko 50 koza

Već dugi niz godina Mersed Tiratlić zajedno sa svojom porodicom živi van grada, na porodičnom imanju u selu Gornja Vraca, nadomak Zenice, no konstantno se susreće sa velikim problemom.

Mlada porodica Tiratlić živi od proizvoda svojih ruku prodajući i ulažući u samoodrživu proizvodnju kozjeg mlijeka i mliječnih proizvoda. Osnovali su obrt, te uložili značajna sredstva kako bi napravili farmu koza. Porodični mir i harmoniju ovog mjesta već nekoliko godina unazad narušavaju užasavajući prizori.

„Zadnji period imam problem sa psima lutalicama, koji su mi ubili 53 koze. Preko 10 ili 20 koza je nastradalo uz razne rane i poderana vimena“, navodi Tiratlić.

Prethodnih godina, napušteni psi napadali su koze tokom ispaše, no sada se to dešava i u štali. Oni se na ovom pustom području kreću u čoporima i gladni napadaju druge životinje. Ovog jutra pronašli su 5 udavljenih jaradi. Poražavajuća činjenica je to što dugogodišnji rad porodice Tiratlić propada, jer oni čekaju po dvije ili tri godine da od jareta izraste koza, da bi je na kraju pas rastrgao.

„Psi dolaze u grupama. Prošle godine sam izbrojao 21 psa. Ubili su mi 17 koza, a njih više poderali. Sada ih napadaju i u toru i dosta noći provedem dežurajući“, kaže naš sagovornik.

Kako bi pronašao rješenje za svoje koze, Mersed se obraćao svima, od Albe i lovaca, pa do policije i inspekcije. No međutim, niko nije poduzeo nikakve mjere. Navodi da je firma Happy dogs izašla na teren, ali su samo napravili par fotografija i otišli. Kasnije se nisu odazivali na pozive. Mersed navodi i da su lovci dužni iz lovnog područja ukloniti štetočinu, ali ni oni nisu ništa poduzeli. Jedino rješenje za ovu porodicu predstavlja uklanjanje pasa lutalica, jer se sada Mersed i njegova supruga brinu i za maloljetnu kćerku kojoj nije uvjetan put do škole.(A.K.)