Niko neće u zanatlije, nedostaje majstora svih struka

Latif Rizvić obućar je već 25 godina. U preduzeću Sloga zaposlio se odmah nakon zvršene škole.

Tada je ovo preduzeće brojalo 42 obućara, a sada u Zenici radi samo šest obućara. „Sada imamo malo više posla jer nas je puno manje nego ranijih godina. Uglavnom su to stariji obućari, ja sam među najmlađima iako i ja imam 50 godina. Posla ima ali omladina nije zainteresovana da radi ovaj posao“, priča nam Latif.

Latif Rizvić

U Bosni i Hercegovini odavno je teško naći dobrog majstora, bilo da se radi o bravarima, vodoinstalaterima, zavarivačima, električarima ili majstorima drugih zanimanja. „Od ukupnog broja nezaposlenih osoba na evidenciji Biroa rada u Zenici je oko 35 posto osoba sa trećim stepenom stručne spreme, odnosno KV radnika i od preko stotinu vrsta zanimanja imamo određena deficitarna zanimanja kojih nemamo puno na evidenciji a koja tržište rada traži. Deficitarna zanimanja su zanimanja tapetara, stolara kojih je samo 11 na evidenciji, tesara 16 i uglavnom su to već stariji ljudi, dok mlađih nemamo jer jednostavno ta zanimanja više nisu u planu i programu škola. S druge strane, imamo veći broj zanimanja koja su „popularnija“ pa tako imamo prodavača preko 900, kuhara više od 400, frizera oko 600 i tako dalje“, kaže Saudin Burić, šef  Biroa rada u Zenici.

Saudin Burić

Sve je manje majstora u BiH, a sve više onih koji trebaju njihove usluge, složni su naši sagovornici. “Mi smo prije imali učenika na praksi iz cijele Federacije BiH a već godinama nijedno dijete nam nije došlo na praksu. Mladi odlaze van granica BiH, odlaze tamo gdje će biti bolje plaćeni i više poštovani“, kaže obućar Latif.

Biro rada u Zenici svake godine vrši profesionalno informisanje učenika završnih razreda osnovnih škola iz razloga kako bi obavijestili učenike, roditelje ali i nastavnike o stanju na evidenciji i brojnosti određenih zanimanja kako bi se u konačnici učenici u skladu sa svojim interesima ali i tržištem rada odlučili za buduće zanimanje.  „Činjenica je da u svakodnevnom životu svjedočimo za velikom potražnjom majstora određene struke. To bi možda moglo da bude pokazatelj i motiv djeci da se u budućnosti opredjeljuju više za određene vrste zanimanja kako bi prije svega sebi obezbijedili bolju budućnost i sigurno zaposlenje“, dodao je na kraju Saudin Burić, direktor Biroa rada u Zenici. (B.D.)