Kasumović: Sramotna raspodjela novca Vlade FBiH, najviše sredstava za općine gdje vlada SDA

Vlada Federacije BiH izvršila je podjelu 30 miliona maraka, a posebno je razočaravajući podatak da su najviše novca dobile općine-gradovi gdje vlada Stranka demokratske akcije (SDA), i njihovi partneri u vlasti, dok su kažnjene one sredine gdje SDA nije na vlasti.

Sramotni su podaci da su više novca za projekte dobili Zavidovići (417.341 KM), Žepče (575.018 KM), Visoko (545.000 KM), Kakanj (585.000 KM), Travnik (465.000 KM), Posušje (505.000 KM), Kupres (540.024 KM), Livno (505.000 KM), Tešanj (435.000 KM), Busovača (825.000 KM)…, za razliku od Zenice kojoj je dodijeljeno svega 389.135 KM.
To najbolje govori da se SDA sa državnim novcem ophodi kao da je to lično njihov novac, a da na ovaj način kažnjavaju građane i pokazuju svoju bahatost. Čudno je prema kojim kriterijima su manje općine dobile gotovo duplo više novca od pojedinih gradova, odnosno sredina u kojima SDA nema gradonačelnike.
Smatram itekako licemjernim ovakvo ophođenje SDA na čelu sa njihovim premijerom Fadilom Novalićem, s obzirom na to da svi građani trebaju biti jednaki. U interesu SDA, nažalost, nikada nije bio razvoj države, stvaranje boljih uslova života, ali i jednaka prava svih sredina. To su posljednjom raspodjelom sredstava i potvrdili.
Mišljenja sam da su to građani odavno prepoznali i uočili, zbog čega će kazniti ovakvu podjelu građana na “drage i draže”, odnosno na sredine u kojima vladaju i one gdje su izgubili vlast. Umjesto da razmišljaju kako promijeniti kadrove koji su ih doveli do izbornog debakla, oni su se obrušili na građane koje kažnjavjau dijeleći im mrvice tamo gdje ne vladaju njihovi načelnici – gradonačelnici.
Ovakva maćehinska politika i bahato raspolaganje državnim novcem krivac je masovnog odliva stanovništva, koje ne može da trpi politiku koja je svoje građane dovela na margine društva. Zenica je najbolji primjer kako je SDA u mom proteklom mandatu kažnjavala svaki projekt koji je imao za cilj razvoj grada, a upravo to je politika koju provodi vrh SDA.
Smatram apsolutno pogrešnim stav da tamo gdje SDA nije na vlasti, ili su je izgubili zbog nepovjerenja birača, građani ne treba da žive, rade, da se gradi i realiziraju projekti. Međutim, uvjeren sam da će građani takvo ponašanje znati kazniti, te na narednim izborima disciplinovati uobraženo ponašanje i „svojatanje“ državnog novca.