Data saglasnost za donošenje novog zakona o PDV-u

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH dao je saglasnost na prednacrt zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, koji je već bio predmet rasprave i naknadno je upućen na izjašnjavanje entitetskim parlamentima.

Glavni razlog za donošenje novog zakona o PDV-u je potpuno usklađivanje sa propisima EU koji regulišu sistem plaćanja ovog poreza, saopćeno je iz UIO BiH.

Usvojene su izmjene i dopune Pavilnika o primjeni Zakona o trošarinama u BiH jer je to bilo neophodno zbog primjene odluke o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu kako bi se uskladile tarifne oznake.

Upravni odbor UIO primio je k znanju izvještaj o finansijskoj reviziji za 2020. godinu uz konstataciju da se preporuke revizora trebaju realizovati u narednom periodu.

Primljena je k znanju redovna informacija o aktivnostima UIO u posljednja tri mjeseca gdje je konstatovano da se rješavaju negativne posljedice pandemije kovida 19, te da su i povećani prihodi u odnosu na isti period prošle godine za oko 472 miliona KM.

Članovi UIO primili su k znanju informaciju u vezi problema u primjeni odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Nakon razmatranja informacije zaduženo je Odjeljenje Kancelarije da predstavnik hitno uputi urgenciju nadležnima kako bi nastavili rad svi članovi Radne grupe za izradu konačne metodologije raspodjele prihoda od putarine.

UO UIO usvojio je zaključak da obavijeste Savjet ministara BiH u vezi sa problemima u sprovođenju  rješenja Suda BiH u naplati potraživanja od UIO po osnovu tužbe Republike Srpske.

Akta.ba