Predstava “Sedam strahova” pobjednica XX festivala bh. drame

Nakon odigranih sedam predstava u Takmičarskom programu XX festivala bosanskohercegovače drame Zenica 2021. dodijeljene su festivalske nagrade u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Nagrada „Adem Ćejvan“ za životno djelo XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. dodijeljena je istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Vladi Keroševiću.

Predstave u okviru Takmičarskog programa XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. je ocjenjivao Stručni žiri u sastavu: dramaturginja Asja Krsmanović (predsjednica), glumac Vahid Džanković (član) i reditelj Ivan Plazibat (član) i dodijelio je ukupno devet nagrada.

Nagrada za najbolju dramatizaciju  dodjeljena je Emini  Omerović i Selmi Spahić za predstavu „Sedam strahova“. Glavnu nagradu Festivala bh. drame za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava „Sedam strahova“ u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bh. drame Zenica 2021, a nagradu za najbolju režiju je osvojila Selma Spahić za režiju predstave „Sedam strahova“. Nagradu za najbolje glumačko ostavrenje je osvojio Ermin Bravo za ulogu Besima u predstavi „Sedam strahova“, a nagrade za najbolje glumice su dobile Gordana Boban i Tatjana Šojić za uloge u predstavi „Schindlerov lift“. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca je dobio Davor Golubović za uloge u predstavi „Schindlerov lift“. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljena je Erminu Sijamiji za ulogu u predstavi „To nikad nigdje nije bilo“ i Snežani Vidović za ulogu u predstavi „Sedam strahova“. Nagradu „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave osvojile su Lejla Hodžić i Mirna Ler za kostim i scenografiju u predstavi  „Sedam strahova“. Nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Leonardu Šariću i Nedimu Zlataru (Basheskia & Edward EQ) za muziku u predstavi „Sedam strahova“, a Nagradu „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dobio je Thomas Steyaert za predstavu „Sedam strahova“.

Novinarski žiri Festivala je radio u sastavu: Velida Kulenović (predsjednica), Draženko Jurišić (član), i Berina Pašalić (članica). Nagrada Novinarskog žirija za najbolju festivalsku izvedbu je pripala predstavi „Sedam strahova“ u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bh. drame Zenica 2021.

Žiri publike je radio u sastavu: Lejla Abazović (predsjednica), Nina Zablocki (članica) i Adis Kriko (član). Nagrada Žirija publike za najbolju predstavu je pripala predstavi „Sedam strahova“ u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bh. drame Zenica 2021. Nagradu za najbolju glumicu Festivala je dobila Jasmina Dedić-Ibrić za ulogu Izi u predstavi „Kreketanje“, a Nagradu za najboljeg glumca Ermin Bravo za ulogu Besima u predstavi „Sedam strahova“.

Nakon Ceremonije dodjele nagrada, izvedena je predstava „Lijevo desno glumac“ autora Zijaha Sokolovića u čast nagrađenih, čime je okončano jubilarno dvadeseto izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021.

bnp.ba