Zimnica, ogrijev, pribor za školu: Kako da finansijski preživimo septembar?

Nakon godišnjih odmora dočekao nas je početak školske godine, spremanje zimnice, ogrijeva. Kako da najbezbolnije i najuspješnije odgovorimo na ove jesenje zahtjeve?

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica objasnio je kako da napravimo dobar plan za period pun neodložnih jesenjih obaveza

Aktuelni period je zahtjevan period finansijski, iz prostog razloga što smo iz ljetnjeg stanja bezbrige ušli u redovan život i ciklus koji zahteva i polazak u školu i spremanje zimnice i spremanje ogrijeva, ko kako već funkcioniše. To su udari na finansije, često neplanirani. Tu je u stvari greška. Septembar dođe svake godine, a nekako su uvijek neplanirani troškovi. Ovo je dobar momenat da ovo bude posljednji septembar te vrste i da se planiranjem to riješi“, rekao je Dušan Uzelac.

Svaka od navedenih, recimo, jesenjih stavki, ima svoj novčani iznos koji se iz godine u godinu ne mijenja drastično.

To je nešto što možda može da nam pomogne da znamo šta nas čeka sljedećeg septembra i da već od oktobra krenemo da odvajamo dio za tu namjenu. To je ono što se zove namjenska štednja. To nije štednja koja je nešto za šta nemamo konkretnu namenu, nego konkretno, ako je u pitanju slava, registracija automobila, polazak u školu, novogodišnji pokloni, sve su to momenti kada imamo povećane troškove i u finansijama su to momenti kada ustanovimo da nešto nismo uradili kako treba“, naveo je Uzelac.

Preostaje nam da shvatimo gdje smo pogriješili i da iz toga izvučemo pouku, a ne da srljamo u dugove ili očaj.

Tada zahtjevamo više novca, tada se okrećemo zaduženjima i tada je manifestacija lošeg upravljanja novcima. Probleme u novcima imamo kada nešto nismo uradili prije šest mjeseci. Ovo može da se iskoristi kao momenat da se to ispravi“, naglasio je Dušan Uzelac.

Jedan od načina je da slušamo savjete onih koji umeju da raspolažu novcem, a koji nas stalno podsjećaju da je odgovorno ponašanje, odnosno precizno planiranje i vođenje finansija, jedini način da ne ostajemo bez novca u trenutku kada to sebi nikako ne bismo smeli da dozvolimo – kad na naplatu dođe registracija auta, kupovina knjiga ili ogrijeva, na primjer.

akta.ba