Gradonačelnik Fuad Kasumović održao vanrednu press konferenciju

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović tokom vanredne press konferencije održane danas u sjedištu Gradske uprave osvrnuo se na stajališta iznijeta tokom press konferencije Stranke demokratske akcije održane ranije tokom dana. Najviše priče bilo je oko nove grijne sezone, odnosno početka rada nove Toplane. Kasumović je istakao da će građani Zenice imati grijanje i u predstojećoj sezoni i to ukoliko vremenske prilike budu zahtijevale, već od 1. oktobra.

„Poručujem građanima da će grijanja biti i da ne brinu. Pitaju zašto nismo ranije riješili problem grijanja? Pa bivša vlast s njima na čelu za 27 godina nije riješila taj problem. Pokrali su građane i Kinesku vladu sa oko 12,5 milona maraka za propali projekat KTG. Zašto nisu objasnili šta je sa tim projektom? Toplana je u završnoj fazi i uspjeli smo riješiti taj problem. SDA politika je glavni problem što ovo ranije nismo završili. Naime, kada smo zatražili dozvolu za toplanu oni su je osporavali 430 dana na svim nivoima. Ipak, građani Zenice će imati sigurno grijanje u narednoj sezoni“, poručio je Kasumović.

Kasumović je još jednom ponovio da je grad prije njegovog dolaska bio prezadužen, te da je u međuvremenu vraćeno 28 miliona maraka obaveza i da se danas sve obaveze isplaćuju na vrijeme.
„Nikad viša izdavanja nisu bila po svim osnovama i Grad je stabilan tako da vi ne trebate biti brinuti, jedino se trebate brinuti za sebe i svoju politiku“, poručio je Kasumović.

Još jedna tema na koju se SDA jutros osvrnula bila je i putna infrastruktura.

„Moje opredjeljenje je bilo da sva sela spojim asfaltom i to sam uspio, a evo počeli smo i gradske ulice raditi“, kazao je Kasumović. Gradonačelnik se osvrnuo i na posljednja spinovanja da gradom haraju psi lutalice kazavši da su tokom devet mjeseci ove godine zabilježena samo četiri ugriza pasa.

Na konstataciju da je uništio sport u gradu Kasumović se osvrnuo na izdavajanja za nogometni i košarkaški klub. Kako je kazao kroz direktne uplate nogometnom klubu je do sada uplaćeno 227.918,70 maraka, 100.000 na ime održavanja, te im je dat stadion na upravljanje, što u konačnici izađe da je grad nogometni klub “Čelik” pomogao sa 427.718 maraka. Što se košarkaškog kluba tiče njima je uplaćeno 180.000 maraka.

Na kraju Kasumović je na optužbe da je uništio Zenicatrans ponovio da je SDA preko svojih ljudi opljačkala Zenicatrans i dovela ga u stanje u kojem se nalazi.  (N.Glibo)