Bogat pozorišni repertoar BNP-a Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Jubilarni dvadeseti Festival bh. drame sutra naveče svečano će biti otvoren u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. I mimo ovog kapitalnog događaja, BNP Zenica ima bogat program gostovanja i učešća na festivalima. 

Sinoć je Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a sa predstavom „Most“ nastupila na Internacionalnom festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva „Juventa“ u Sarajevu. Od 25. septembra do 13. oktobra, zenički teatar imat će mini turneju u Kraljevini Švedskoj.

Predstavu u režiji Mirjane Karanović „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ izvest ćemo u deset gradova u Švedskoj. Sa lutkarskom predstavom „Psić boje neba“ 22. septembra nastupamo na 22. Međunarodnom  festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta LutFest u Istočnom Sarajevu“, saznajemo od direktora BNP Zenica, Miroljuba Mijatovića.

Pred sami kraj septembra 28-mog, zenički teatar nastupit će i na Prvom Festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru sa predstavom „Psić boje neba“, a istoga dana u okvru „Mostarske liske“ igraju predstavu „Sakati Bili sa Inišmana“.

Festival bh. drame, jubilarni dvadeseti, svečano će biti otvoren sutra naveče na Velikoj sceni BNP-a. Za osam dana festivala ponudiće 20 programa u takmičarskom i pratećem programu. U takmičarskom programu bit će izvedeno osam predstava iz skoro svih profesionalnih pozorišta iz naše zemlje. Domaćini festivala u borbi za festivalske nagrade ponudili su predstavu „Sedam strahova“ po motivima proze Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić. (D. T.)

FOTO: Zenicainfo.ba