Održan Women's press forum na temu “Žene u politici kroz medijske naočale”

FOTO: Zenicainfo.ba

U organizaciji BH novinara u Zenici je danas održan Women's press forum na temu „Žene u politici kroz medijske naočale“ o čemu su, svako iz svog ugla, govorili predstavnici medija, kao i političara.

U medijskim sadržajima ima jako malo političarki, a osim toga od rata do danas smanjuje se broj žena u politici, što su razlozi zbog kojih smo organizovali današnji skup na odabranu temu, jer želimo da kroz dijalog novinara i novinarki te političara i političarki dođemo do nekih rješenja, kako bi se rodne politike drugačije tretirale u našem javnom političkom životu i na izborima, ali i da bi građani prepoznali potrebu za jednaku zastupljenost muškaraca i žena u političkom životu, dok mediji u tome mogu biti jako važno sredstvo“, pojašnjava Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari.

Ovo Udruženje još 2002. godine radilo je različita istraživanja o medijskoj prisutnosti političarki u medijskim sadržajima i ovi podaci su poražavajući i izvan smo standarda zemalja Evrope, gdje je kvota 40 posto žena na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti“, napominje Borka Rudić.

Ovo je prilika da i mi, predstavnici medija sa izabranim političarkama i političarima razgovaramo o njihovom prisustvu u medijima, s obzirom da su neka istraživanja pokazala da su političarke posebno malo zastupljene u medijima i prilika je da čujemo njihovo mišljenje o tome zašto je to tako, te da eventualno daju i preporuke kako prevazići ovo stanje“, ističe Velida Kulenović, novinarka Radija F BiH, a ujedno i potpredsjednica Udruženja BH novinari. (V. J.)

FOTO: Zenicainfo.ba