ZENICA: Danas je Međunarodni dan pismenosti

FOTO: Zenicainfo.ba

Promovisati važnost učenja i pismenosti, ali i ukazati javnosti na problem nepismenosti, koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva, glavni su ciljevi Međunarodnog dana pismenosti, koji se u svijetu obilježava na današnji dan, 08. septembra od 1965. godine.

Inicijativa je to UNESKO-a, a namjera je podsjetiti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno upozoriti na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta.

Poražavajući su podaci o broju nepismenih i u BiH, koji govore da je prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u našoj zemlji bilo je skoro 90.000 nepismenih, odnosno 2,82 posto, a na prostoru Federacije nepismenih osoba ima 2,63 posto.

Pismenost je ljudsko pravo, implicitno sadržano u pravu na obrazovanje“, ističe i Dževahira Dizdar, nastavnica bosanskog jezika u zeničkoj Osnovnoj školi „Meša Selimović“, napominjući da, “pojam pismenosti ne podrazumijeva samo umijeće čitanja i pisanja, nego da je to zapravo cjeloživotni proces, koji obuhvata mnogo toga kao što je: čitanje sa razumijevanjem i kritičkim mišljenjem, računanje, znanje stranih jezika, vještine komuniciranja, kao i upotreba savremenih informacijskih i komunikacijskih vještina“.

Dževahira Dizdar

Zato mislim da je naš zadatak da se cijeli život obrazujemo i učimo, jer time i dalje razvijamo vlastitu pismenost, koja ima važnu ulogu ne samo za pojedinca, nego i cijelu zajednicu“, ističe nastavnica bosanskog jezika u zeničkoj Osnovnoj školi „Meša Selimović“. (V. J.)