ŠTA JE ZAPRAVO NAJVEĆI PROBLEM SA CIGARETAMA?

FOTO: Zenicainfo.ba

Zagrijavanje duhana, a ne gorenje: sve je u temperaturi.

Usprkos svim nastojanjima svjetskih vlada i međunarodnih organizacija, broj pušača u svijetu se ne smanjuje, ili tačnije – ne smanjuje se onoliko koliko se očekivalo. Dosadašnji pristup reguliranja pušenja, koji se većinom zasnivao na principu „prestani ili nestani“ se pokazao nedovoljnim i nefleksibilnim u svom pristupu ovoj društvenoj pojavi. Ali, izgleda da se stvari mijenjaju i na ovom polju, i sve više naučnika počinje zagovarati takozvani princip „srednjem putu“ koji uzima u obzir činjenicu da neki pušači jednostavno ne mogu ili nisu spremni odreći se ove navike, ali da im se u tom slučaju treba omogućiti pristup dokazano boljim alternativama. Ili bar pristup informacijama o postojanju takvih alternativa.

Poznato je da je pušenje rizični faktor za mnoge bolesti, i da su se vlasti u većini država na svijetu uključile u borbu protiv pušenja, primjenjujući neke – više ili manje – uspješne taktike. Neke od “najpopularnijih” su svakako drastičan porast cijena cigareta, te štampanje upozorenja i uznemirujućih grafičkih prikaza na pakovanjima cigareta.

Šta je to u cigaretama da ih i dalje čini tako rizičnim? Odgovor je jednostavan: dim, koji je proizvod sagorevanja cigareta, sastoji od više od 6.000 kemikalija, od kojih američka FDA 93 smatra štetnim i kancerogenim. Ipak, stručnjaci kažu da sve ovisi o temperaturi, odnosno da je neophodno izbjeći sagorijevanje kako bi se šteta smanjila.

 

Kada pušite klasične cigarete, one mogu dostići temperature od preko 800 stupnjeva C, a time se oslobađaju i štetna jedinjenja. Alternative koje sada postoje, kao što je elektronski uređaj koji zagrijava duhan a ne sagorijeva ga, IQOS, kompanije Philip Morris, zasnivaju se upravo na toj premisi: smanjiti temperaturu, eliminisati sagorijevanje, ali zagrijavanjem duhana zadržati karakteristični okus, za kojim pušači žude, što je do sada bilo nemoguće. Sada postoje alternative, zasnovane na nauci, koje omogućavaju da konzumenti dobiju količinu nikotina sa čaki i 95% manje štetnih materija.

 

Pušenje je vodeći uzrok smrti, bolesti i osiromašenja koja se mogu spriječiti. U svrhu razvijanja regulatornog pristupa, iz naučne zajednice se sve češće mogu čuti zahtjevi da bi se u početku moglo pokazati korisnim razlikovati nove proizvode prema njihovom relativnom stupnju razlike od tradicionalnih duhanskih proizvoda, i činjenice da ovi prvi zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan.

Ova činjenica je osnova na kojoj je FDA donijela odluku, u julu prošle godine, kojom IQOS proglašava proizvodom modifikovanog rizika, jer naučne studije pokazuju da potpuni prelazak s cigareta na IQOS sistem “smanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim hemikalijama”, što po riječima Mitcha Zellera, direktor FDA Centra za duhanske proizvode, može pomoći punoljetnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim hemikalijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode”.