Na Vranduku deveta likovna kolonija “Stara Bosna”

FOTO: FB- Galerija "Preporod" Zenica

Na tvrđavi Vranduk  28. i 29. augusta održat će se deveta po redu likovna kolonija pod nazivom „Stara Bosna“. Organizator tradicionalne kolonije je galerija „Preporod“.

„Mi sa subote na nedjelju organizujemo likovnu koloniju pod nazivom „Stara Bosna“, a inače ova likovna kolonija se organizuje povodom obilježavanja Povelje Kulina bana. Ideja je nastala prije nekih desetak godina kad smo bili u Kalesiji i vidjeli smo da oni obilježavaju Povelju Kulina bana, a ipak je ona vezana za Zenicu više nego za druge gradove“, navodi Amna Sofić, predsjednica galerije „Preporod“.

Amna Sofić

Cilj organizovanja ovogodišnje likovne kolonije jeste da umjetnici na svoj lični način oslikaju i prikažu dugogodišnju historiju Bosne i Hercegovine. Na likovnoj koloniji učestovat će 13 umjetnika iz Zenice, Konjica, Zavidovića, Visokog i Travnika.

„Ono što je značajno da mi pokušavamo prenijeti historiju na mlađe, tako da u našim kolonijama učestvuju i učenici iz srednjih škole, gdje Travnik svake godine dovede dva do tri srednjoškolca koji i uče slikati i uče o historiji i prikazuju historiju na svoj način u tim svojim slikama“, kazala je Sofić.

Poslije završene likovne kolonije, galerija „Preporod“ će pripremiti i izložbu slika koje su nastale na ovoj likovnoj koloniji.

Organizator najavljuje da će subotu, 28. augusta organizovati Dan otvorenih vrata i pozivaju sve  da građane posjete tvrđavu Vranduk i da se druže sa umjetnicima.