GRADSKA BIBLIOTEKA ZENICA: Donacija novih naslova knjiga u CD formatu

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini uručila je danas Gradskoj biblioteci Zenica 55 novih naslova, knjiga u CD formatu.

“U pitanju su razni naslovi, od obavezne lektire za osnovne i srednje škole, preko beletristike i stručne literature, domaće i svjetske književnosti, sve ono što je aktuelno”, ukazao je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Čitanje knjiga sa CD-a za slijepa i slabovidna lica je prozor u svijet, pri čemu je, zahvaljujući savremenom svjetskom dejzi formatu, putem navigatora omogućeno vraćanje na određene rečenice ili poglavlja, istakao je Pleh.

Statistika govori da u BiH ima oko 5.000 slijepih lica, od čega u Federaciji BiH oko 3.500.

Uz podsjećanje da su slijepa i slabovidna lica oslobođena plaćanja članarine, Midhat Kasap, rukovodilac Službe za matične poslove, izdavaštvo i marketing Gradske biblioteke Zenica ističe da najnovija donacija predstavlja 10 posto postojećeg fonda knjiga za slijepe osobe.

“Naši najredovniji korisnici usluga knjiga u CD formatu su slijepi i slabovidni iz boračke kategorije”, dodao je Kasap. (Š. B.)