Krajem jula na evidenciji zeničkog Biroa rada 18.337 nezaposlenih osoba

“Krajem jula na evidenciji zeničkog Biroa rada bilo je 18.337 nezaposlenih osoba, što je blago povećanje za 0,64 % u odnosu na mjesec prije”, rekao nam je Saudin Burić, rukovodilac Biro-a rada Zenica.

Ovo povećanje u navedenom periodu bilo je očekivano, zbog prijavljivanja završenih srednjoškolaca na Biro rada upravo u tom vremenskom periodu, a ove godine prijavilo se 430 novih osoba, koje su na prostoru Grada Zenica završile svoje srednjoškolsko školovanje, pojašnjavaju u zeničkom Birou rada.

Među nezaposlenima najviše je žena 60,77 %, a prema strukturi obrazovanja najviše nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom treći stepen 35,70, potom nekvalifikovanih i polukvalifikovanih radnika 29,45 %, slijede osobe sa srednjom stručnom spremom četvrti stepen 26,92 % , a među nezaposlenima najmanje je osoba sa višom i visokom stručnom spremom, njih 7,93 %.

Ukupan broj korisnika zdravstvenog osiguranja putem zeničkog Biroa rada je 15.774 osobe, a korisnika novčane naknade bilo je 795 osoba, podaci su Biro-a rada Zenica. (V. J.)