MUP ZDK: Preticanje, brzina i umor su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća

FOTO: Ilustracija

U proteklih 15 dana svjedoci smo brojnih saobraćajnih nesreća na bh. cestama sa smrtnim ishodima i teže povrijeđenim osobama.

Preticanje, brzina i umor su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća tokom ljetnih mjeseci te iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona još jednom apeluju  na sve vozače da voze maksimalno oprezno.

“Pored svih napora kako preventivnog tako i represivnog karaktera koje provodi MUP Zeničko-dobojskog kantona ipak smo u proteklih 15 dana imali dvije teške saobraćajne nesreće u kojima je život izgubilo pet mladih osoba. Razumljivo je da su vozači zbog vrućine nervozni, ali ipak, mi ih pozivamo na oprez. Neprilagođena brzina i preticanje na mjestima gdje nije sigurno završiti tu radnju, najčešći su razlozi saobraćajnih nesreća sa teškim posljedicama”, kazao je Adis Imamović, v.d. policijskog komesara MUP-a ZDK.

Visoke temperature i nervoza vozača te gužve koje stvaraju teretna vozila stvarajući duge kolone, dovode do gubitka koncentracije i nepažnje i tako dobijemo nezgode s najtežim posljedicama.

“Evo i ovim putem apelujem na vozače teretnih vozila da koriste autoput kako bi rasteretili saobraćaj u gradu i smanjili bespotrebnu gužvu”, dodao je Imamović.

MUP ZDK svakodnevno na magistralnim, ali i drugim cestama, postavlja mobilne radare dok su fiksni u funkciji 24 sata dnevno, a uz to kao preventivne aktivnosti svakodnevno dežuraju i policije patrole.

Iz MUP-a ZDK pozivaju vozače da voze maksimalno oprezno i da poštuju saobraćajne propise. (B. D.)