Stopiran projekt socijalne samoposluge u Zenici

Nakon dvije godine aktivnosti na formiranju socijalne samoposluge u Zenici, realizovanih od strane zeničkog Udruženja GEOPA, ovaj projekt je stopiran – odlučeno je ovih dana na sjednici Upravnog odbora ovog Udruženja, potvrdio nam je predsjednik Udružanja Said Bečić.

“Ovakvu odluku nažalost, morali smo donijeti jer je ovaj projekt zahtijevao apsolutnu podršku javnog sektora, kako lokalne zajednice, tako i Kantona i mada nam je Grad Zenica dodijelio besplatan prostor za namjene socijalne samoposluge, izostala je podrška Vlade ZDK u nabavci potrebne opreme za ovu samoposlugu, zbog čega smo projekt stopirali”, navodi gospodin Bečić, napominjući da su dosad sačinili i bazu podataka mogućih korisnika projekta od 500 ljudi, dok je u pripremne aktivnosti potrošeno oko 7.000 KM, mahom  donacija naših ljudi iz inostranstva.

Socijalna samoposluga trebala je biti namijenjena socijalno-ugroženim sugrađanima prema spisku Centra za socijalni rad i penzionerima, koji bi u njoj mogli nabavljati osnovne životne namirnice uz popust i po nižim cijenama, što bi im umnogome olakšalo život.

U Udruženju GEOPA napominju da je projekt formiranja socijalne samoposluge u Zenici stopiran do daljnjeg, te da ukoliko se situacija promijeni da su spremni realizovati ga do kraja. (V. J.)