Svjetski dan hepatitisa – važnost ranog otkrivanja i liječenja

Milion ljudi godišnje izgubi bitku s posljedicama zaraze hepatitisom B i C.

Znamo da je svima već dosta virusa, no hepatitis je virus u čiju se eliminaciju ulažu veliki napori već godinama, nažalost, i dalje je riječ o vrlo prisutnoj virusnoj bolesti. Svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom.

Svjetski dan hepatitisa (engl. World Hepatitis Day) obilježava se svake godine 28. jula s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

S obzirom na to da je pandemija usporila cijeli svijet, ne čudi činjenica da je usporila i borbu protiv hepatitisa pa je stoga ovogodišnji slogan kampanje Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog saveza za hepatitis „HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI!“,

  • Porazne brojke

Više od 1.1 milion života izgubljen je svake godine zbog posljedica zaraze hepatitisom B i C. Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak jer pripadaju takozvanim „tihim bolestima“, odnosno bolestima koje dugo vremena bujaju bez prepoznatih simptoma.

Dugotrajna, neliječena infekcija može uzrokovati teška oštećenja jetre i zdravlja. Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti, a u doba pandemije bolesti COVID-19 ta su testiranja smanjena za oko 60 % te danas ukupno u svijetu čak 9 od 10 zaraženih osoba nije svjesno svojeg statusa.

Prema procjenama epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima hronični hepatitis B, a oko 40 000 osoba nosioci su protutijela na hepatitis C. Prema procjenama matematičkih modela oko 12 000 osoba treba se liječiti od hepatitisa C. Ne želimo biti u „crnjak“ raspoloženju, ali složit ćete se da je ovo tema o kojoj se treba pisati i na koju treba podsjećati.

Prema podacima registra zaraznih bolesti na temelju prijava zaraznih bolesti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u posljednjih pet godina prosječno se u Hrvatskoj zabilježi godišnje 105 oboljelih od hepatitisa B i 195 oboljelih od hepatitisa C. Iznimno, u 2020. godini najvjerojatnije zbog značajno smanjenog broja provedenih testiranja uslijed pandemije COVID-19 zabilježeno je samo 19 slučajeva hepatitisa B i 99 slučajeva hepatitisa C.

Hepatitis C je izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo

Osobe koje injektiraju droge čine glavnu skupinu s povećanim rizikom za hepatitis C. Prijenos hepatitisa B spolnim putem među najčešćim je načinima prijenosa – hepatitis B klasificiran je kao spolno prenosiva bolest (SPB) i prenosi se sjemenom i vaginalnom tekućinom.

No, bez testiranja nema ni liječenja, što još jednom naglašava važnost testiranja, neovisno o pandemijskim ili bilo kojim drugim uvjetima.

Broj novooboljelih od hepatitisa B u Hrvatskoj je kontinuirano u padu nakon uvođenja cijepljenja protiv hepatitisa B u Nacionalni program cijepljenja. U Hrvatskoj se protiv hepatitisa B od 1999. godine rutinski cijepe djeca u dobi od 12 godina, a od 2007. godine i dojenčad.

Dodatno o hepatitisu pronaći ćete na mrežnom mjestu www.hepatitis.hr, a tamo možete pronaći i informativni kalkulator rizika od zaraze hepatitisom B i C.

 

nasakostrena.hr